Cumhurbaşkanlığı’ndan açıklama; PKK’li Egid Zilan Hakan Fidan'ın yeğeni mi?

Türkiye Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, “Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın yeğeni Egid Zilan, PKK üyesidir" şeklindeki iddiaları yalanlayarak, Fidan'ın böyle bir yeğeninin olmadığını açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı’ndan açıklama; PKK’li Egid Zilan Hakan Fidan'ın yeğeni mi?

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, Dezenformasyon Bülteni'nin 76'ıncı sayısını yayımladı.

"Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın yeğeni Egid Zilan, PKK üyesidir" iddiası

Bültende, Fetullah Gülen cemaatine yakın amaçlı kullandığı sosyal medya hesaplarından paylaşıldığı belirtilen, "Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın yeğeni Egid Zilan, PKK üyesidir" iddiasına da yanıt verildi.

Söz konusu iddianın yalanlandığı bültende, Fidan'ın böyle bir yeğeninin olmadığı belirtilerek, “Terör örgütlerinin manipülasyonlarına itibar edilmemeli” denildi.

Hakan Fidan’ın yeğeni olduğunu iddia eden “Egid Zilan” kod adlı PKK üyesi, daha önce ANF’ye konuşmuş ve dedesi ile Hakan Fidan'ın babasının öz kardeş olduklarını, Fidan'ı büyük amcası olarak tanıdığını söylemişti.

Egid Zilan’ın, 2015 yılında Van’ın Erciş ilçesinden PKK'ye katıldığı iddia ediliyor.

Erdoğan'ın sağlık durumuyla ilgili iddialar

Bültende, bazı sosyal medya hesaplarından ortaya atılan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sağlık durumuyla ilgili iddiaların kesinlikle doğru olmadığı belirtilerek, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın sağlık durumuyla ilgili asılsız iddialarla kamuoyunu manipüle etmeye çalışanlara itibar etmeyiniz" ifadesi kullanıldı.

Erdoğan ile Kılıçdaroğlu arasındaki oy farkı

Bültende, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı seçimleriyle ilgili, "Fark sadece 2 puan" şeklindeki iddiasının doğru olmadığı belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Resmi sonuçlara göre, seçimin ilk turunda Cumhur İttifakı'nın adayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, toplam geçerli oyların yüzde 49,52'sine tekabül eden 27 milyon 133 bin 849 oy almıştır. Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise toplam geçerli oyların yüzde 44,88'ine tekabül eden 24 milyon 595 bin 178 oy almıştır. 14 Mayıs'taki seçimlerde aradaki fark yüzde 2 değil, yüzde 4,64'tür. 28 Mayıs'taki Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci tur oylamasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplam geçerli oyların yüzde 52,18'ine tekabül eden 27 milyon 834 bin 589 oy alarak yeniden Cumhurbaşkanı seçilmiştir. Kılıçdaroğlu ise toplam geçerli oyların yüzde 47,82'sine tekabül eden 25 milyon 504 bin 724 oy almıştır. İkinci tur seçimlerinde de fark yine toplam geçerli oyların yüzde 4,36'sıdır."

"Maden sektöründe çalışan çocuk sayısının 620 bine ulaştığı" iddiası

Bazı basın yayın organlarında yer alan ve sosyal medyada paylaşılan, "Maden sektöründe çalışan çocuk sayısı, 2022'de 101 bin artışla 620 bine ulaştı" iddiasının doğru olmadığına yer verilen bültende, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 2022 Faaliyet Raporu'ndaki bilgilere dikkat çekildi.

Bültende, "Bakanlık, 2022 yılında Maden İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği teftişleri kapsamında 1175 işyerinin teftişini gerçekleştirmiştir. Söz konusu işyerlerinde toplam 90 bin 945 çalışana ulaşılmış ve bunların sadece 2’sinin genç çalışan (15-17 yaş arası) statüsünde olduğu, çocuk çalışanın (15 yaş altı) ise bulunmadığı tespit edilmiştir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, işin yürütümü, iş sağlığı ve iş güvenliği kapsamında programlı ve program dışı teftişlerle yıl boyunca çalışmalarını sürdürmektedir." bilgisi paylaşıldı.

"İçişleri Bakanlığı, 'Türk Gelin, Yabancı Damat' diye bir projeyi destekliyor" iddiası

Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan, "İçişleri Bakanlığı, 'Türk Gelin, Yabancı Damat' diye bir projeyi destekliyor" iddiasının doğru olmadığına yer verilen bültende, "Böyle bir proje olmadığı gibi, iddiaya konu sivil toplum kuruluşu Harmony ile İçişleri Bakanlığının herhangi bir ilgi veya ilişkisi bulunmamaktadır. Harmony, Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşları Federasyonunun bir programı olarak hareket etmekte, iddia edildiği gibi bir projesi de bulunmamaktadır" ifadesine yer verildi.

"Kişisel bilgilerinizi ele geçirmeyi amaçlayan internet sitelerine itibar etmeyiniz"

"İletişim Başkanlığı, Meclis kararı ile vatandaşlardan tahsil edilen son 3 senelik aidatların iade edildiğini duyurdu" iddiasıyla sosyal medyada yapılan paylaşımların dolandırıcılık amaçlı olduğu kaydedilen bültende, "İddiaya konu paylaşım ve internet sitelerinin Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ile herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır. Başkanlığımızın açıklama ve bilgilendirmeleri resmi kanallardan yapılmaktadır. Oltalama yöntemiyle kişisel bilgilerinizi ele geçirmeyi amaçlayan bu ve benzeri internet sitelerine itibar etmeyiniz" ifadesi kullanıldı.