Dalya Mahmud Müslüm’ün amcası: Hiçbir şekilde Kürdistan Bölgesi’ni suçlamadık

Dalya Mahmud Müslüm’ün amcası: Hiçbir şekilde Kürdistan Bölgesi’ni suçlamadık

Türkiye’ye teslim olan Dalya Mahmud Müslüm’ün amcası Müslüm Müslüm, yeğeninin Türkiye’ye gitmesiyle ilgili Kürdistan Bölgesi’ni suçlamadıklarını söyledi.

Müslüm Müslüm, yeğeni Dalya Mahmud Müslüm’ün, Türkiye’de olduğunu medyadan öğrendiklerini belirtti.

Müslüm, “Yeğenim YPJ saflarında terör örgütü IŞİD’e karşı savaştı. PKK üyesi değildi. Türkiye’ye karşı savaşmadı. 6 ay önce YPJ’den ayrılarak Kürdistan’ın güneyine gitti. Kürdistan’ın güneyinde olduğunu öğrendimizde sevindik. Çünkü kardeşlerimizin yanındaydı. Kız kardeşine sağlık tedavisi için Kürdistan’ın güneyinde olduğunu söylemişti” dedi.

Kürdistan Bölgesi’nden olayın açığa çıkarılması için bu konuda inceleme yapmasını istediklerini belirten Müslüm, Mersin’e kadar nasıl gittiğini öğrenmek istediklerini ifade etti.

Sosyal medyada yayınlanan açıklamalarla bir ilgilerinin olmadığını kaydeden Müslüm, hiçbir şekilde Kürdistan Bölgesi yönetimini suçlamadıklarını vurguladı.

Ne olmuştu?

Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) sözcüsü Salih Müslim’in yeğeni olduğu belirtilen Dalya Mahmut Müslüm, 15 Temmuz'da öğle saatlerinde Mersin Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele (TEM) Şube Müdürlüğüne giderek teslim olmuştu.

Anadolu Ajansı, güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberinde "Viyan Şervan" kod adlı Dalya Mahmut Müslüm'ün (21) “teslim olması için ikna çalışması yürütüldüğünü” aktarmıştı.

Demirören Haber Ajansı da Dalya Mahmut Müslüm'ün “hamile olduğunu” ve eşinin de Türkiye’ye teslim olduğunu yazdı.

Türk basınında yer alan haberlere göre Dalya Mahmut Müslüm ifadelerinde babası tarafından 14 yaşındayken 2013 yılında örgüte verildiğini anlattı.

Bu haberlerin ardından Aryen TV, Salih Müslim'in ağzından yaptığı açıklamada, Müslüm'ün, "Yeğenim tedavi amacıyla Kürdistan Bölgesi’ne geçti ancak Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) tarafından MİT’e teslim edildi" dediğini iddia etmişti.

Ancak gazeteci Amberin Zaman'a konuşan Salih Müslüm, bu konuşmanın kendisine değil, Dalya'nın babasına ait olduğunu, olayın araştırılması gerektiğini söyledi.

Dalya Mahmud Müslüm’ün ailesi de yazılı bir açıklama ile kızlarının 6 ay önce Kürdistan Bölgesi’ne tedavi için gittiğini ancak daha sonra Türkiye’de ortaya çıktığını belirtmişti.

Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanlığının konu ile ilgili açıklaması

Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Dalya Mahmud Müslüm’ün kendileri tarafından Türkiye’ye teslim edildiği yönündeki iddialar reddedilerek, “Kürdistan Bölgesi’ndeki yetkili bütün kurumlar konunun araştırılması için hazırdır” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, “Dalya Mahmut Müslüm adında bir şahsın güya Kürdistan Bölgesi tarafından Türkiye’ye teslim edilmesine ilişkin ortaya atılan iddialara ilişkin kamuoyunu bilgilendirme gereğinde bulunduk. Söz konusu iddialar gerçeği yansıtmadığı gibi gerçekleri gizlemek için ortaya atılmış asparagas bilgilerden ibarettir” denildi.

“Viyan Şervan” kod adlı Dalya Mahmut Müslüm’ün YPJ saflarından ayrıldıktan sonra YPG saflarındaki Bitlisli “Tolhildan” kod isimli Selam Ramazan ile gönül bağı kurduğu ve ikilinin birlikte kaçmaya karar verdiği bilgisine yer verilen açıklamada, “Olaydan da anlaşılacağı üzere, Selam Ramazan adlı şahıs 9 Temmuz 2020’de kendi isteğiyle Türkiye’ye dönmeye karar vermiştir. Dalya Mahmut Müslüm ise ardından kaçak yollarla Türkiye’ye gidip Mersin’de teslim olmuştur. Kürdistan Bölgesi’nin bu konuyla herhangi bir şekilde ilgisi yoktur” ifadelerine yer verildi.

İçişleri Bakanlığının açıklamasında ayrıca şunlar kaydedildi:

“PKK ve yandaş medyası iddialarla gündemi meşgul edeceklerine kendilerine şunu sormalıdırlar; neden insanlar sizin saflarınızdan ayrılıp tehditlerinizden kurtulmak için canları pahasına kaçak yollara başvuruyorlar?

Kürdistan Bölgesi’nin yetkili bütün kurumları konunun araştırılması için hazırdır. Kürdistan Bölgesi her zaman huzurlu ve güvenli bir barınak olmaya devam edecektir. Söz konusu çarpıtma haberler bu konudaki tutumumuzu değiştirmeyecektir.”

 

Rudaw