Davutoğlu: ‘Kürt sorunu ile ilgili en özgürlükçü programa sahibiz’

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Kürt sorununun çözülmesiyle ilgili en özgürlükçü parti programının kendi partilerinde olduğunu söyledi.

Davutoğlu: ‘Kürt sorunu ile ilgili en özgürlükçü programa sahibiz’

Davutoğlu, “AK Parti’nin 2012-14’te o dönemlerde takip ettiği politika benim de desteklediğim politikalar ve doğru politikalar. Türkiye'de özgürlüklerin genişlemesi isteyen politikalar doğru politikalardır. Onun da ötesine geçecek şekilde esas şimdi Türkiye’nin en önemli meselesi Türkiye’nin bütününde bir demokrasi problemi var” dedi.

Ahmet Davutoğlu, Ankara’da kahvaltıda bir araya geldiği basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Türkiye’nin en önemli meselesinin bir demokrasi problemi olduğunu belirten Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Öyle bir tabloyla karşı karşıyayız ki Türkiye’nin bütünüyle ilgili bir şey söylemeyenin, söylemeyen bir siyasi partinin bir bölgesiyle ilgili bir şey söylemesinin artık uygulanabilir tarafı yok. Bütünü ilgilendiren bir demokrasi problemi var. Bunu bir kere net ortaya koymak lazım. Bizim parti programımız bu konuda en özgürlükçü programdır. Son dönemlerde kayyum ile KCK arasında sıkışmış bölge halkına yönelik en net mesajları verdik. Ne kayyum ne KCK, gerçek demokrasi mesajını Gelecek Partisi kurulduğu anda verdi. Doğu ve Güneydoğu’daki toplantı, miting ve kongrelerimizde bunu dile getirdik. Kürtçe’ye dönük olarak en net mesajları Gelecek Partisi vermiştir. Bu konuda hiç ikircikli bir tutumumuz yok. Onun için Bahçeli bana ‘Serok Ahmet’ demeye başladı. Bizim bu konuda ilkesel tutumumuz açıktır. O sebeple doğu ve güneydoğuda çok çabuk örgütlendik. Biz özgürlüklerin fark gözetmeksizin bütün vatandaşlara uygulanabileceği bir ülke inşa edeceğiz.”

Davutoğlu, Türkiye ile Irak Kürdistanı arasındaki ilişkiler hakkında, Ankara’nın Irak’ın bütünüyle ilişkiler geliştirmesi gerektiğini belirtti.

Davutoğlu, “Sadece Irak Kürtleri ile değil, Suriye Kürtleri ile, sınır ötesindeki Kürtlerle de geliştirmeli. Sınır ötesindeki Türkler, Arnavutlar, Kürtler hepsi bizim soydaşımızdır, ayrım yapmayız. Bayırbucak Türkmenleri ile Haseki Kürtleri ve Telabyad Arapları arasında ayrım yapmadığımız gibi” diye konuştu.

Dışişleri Bakanlığı ve Başbakanlığı döneminde Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile çok iyi ilişkilere sahip olduklarını anımsatan Davutoğlu, şunları söyledi:

“Ama dikkat edin Başbakanlığı bıraktıktan sonra özellikle son yıllarda neredeyse hiç ziyaret yok. Eskiden ayda bir karşılıklı ziyaretler yapıyorduk ve çok yakın temaslarımız vardı. Hiç ziyaret yapılmamaya başlandı. Bu da 90’lı yıllara dönüş mantığıdır. Şunu çok net ifade edeyim ki: Ankara’da ülkeyi yöneten kim olursa olsun Erbil’deki, Haseki’deki ve diğer yerlerdeki Kürtlerin Türkiye karşıtı hamisi şu veya bu ülke olması bizim için utanç verici bir şeydir. Sınır ötesindeki bütün akraba toplulukların hamisinin Türkiye olması gerekir. Özellikle bu bölgede bazı ülkelerin Kürtleri Türklere karşı koruyormuş rolü kapması, onların haddi değil ama Ankara’daki dış politika zaafının sonucudur.”