DEM Parti’den Burcu Köksal’ın açıklamalarına yanıt

DEM Parti Ankara Büyükşehir Eşbaşkan adayı Öztürk Türkdoğan, CHP’li Burcu Köksal’ın sözlerine ilişkin “Bir parti sosyal demokrat olduğunu söylüyorsa, bu tarz düşüncelere sahip insanlarla yollarını ayırmalı” dedi.

DEM Parti’den Burcu Köksal’ın açıklamalarına yanıt

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Ankara Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Öztürk Türkdoğan, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Ebru Günay ve Çankaya belediyesi adayları Türkan Demir ve Tanju Gündüzalp gazetecilerle bir araya geldi.

DEM Parti MYK Üyesi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan Adayı Öztürk Türkdoğan partisinin Ankara'nın 27 ilçesinin 24’ünde aday gösterdiğini belirterek, kent uzlaşısı kapsamında Yenimahalle, Polatlı ve Bala'da aday çıkarmadıklarını ifade etti.

Türkdoğan, bu ilçelerde de belediye meclis üyesi adayları olduğunu aktardı.

“Bu tarz düşüncelere sahip insanlarla yollarını ayırmalı”

Türkdoğan, CHP Grup Başkanvekili ve Afyonkarahisar adayı Burcu Köksal’ın “DEM Partililer hariç tüm partilere kapımız açık” sözlerine ilişkin soruyu yanıtladı:

“Türkiye çok ilginç bir ülke. Türkiye’de 2015’ten beri fiilen oluşmuş bir siyasal yapı vardı. Sonra bu 2018’de adını Cumhur İttifakı koydu ve yoluna bu şekilde devam ediyor ama Cumhur İttifakı’nın içinde olmamış gibi dışardan destekleyen ulusalcılar ya da ulusolcular dediğimiz bir kesim var. Bunların bir kısmı CHP içerisinde yer alıyor. CHP’nin artık sosyal demokrat ilkelere uygun bir tutum takınması gerektiği kanaatindeyim. Açıkçası bir parti sosyal demokrat olduğunu söylüyorsa, bu tarz düşüncelere sahip insanlarla yollarını ayırmalı.

 Bu tarz düşüncelere sahip siyasetçilerin bir karar vermesi lazım, nerede duracaklar. Ya da bu partilerin karar vermesi lazım. insanları barındıran partilerin bir karar vermesi lazım. Demokrasiden mi otoriter yönetimden mi yanalar? Yani mesele DEM Parti meselesi değil. Bu bizden ziyade CHP’nin bir sorunudur. CHP bunu bir iç sorun olarak ele almalıdır. Biz her yerde varız. Birileri öyle söyledi diye alınacak gücenecek değiliz. Partimizin bir politikası var.

Etki tepkiye sebep olacak bu tip açıklamalardan kimse etkilenmemeli. Bu tip açıklamaların kasıtlı olduğunu düşünüyorum. Seçimi maniple etmeye dönük açıklamalardır. CHP bunu ciddi olarak gündemine alıp değerlendirmeli. Milliyetçiyseniz gidip milliyetçi bir partide siyaset yapın.

Tam seçim kampanyasında bir belediye başkan adayının partinin genel başkanının olduğu bir ortamda bu açıklamayı yapması bana göre skandal. 'DEM Parti'yle bir araya gelmezmiş.' DEM Parti'nin de çok umurunda.”

“Önce Ensarioğlu kendi partisine bakmalı”

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu’nun, DEM Parti’nin Ankara’da aday çıkarmasının CHP’nin lehine olduğu yorumuna ilişkin Türkdoğan şunları söyledi:

“Önce Ensarioğlu kendi partisine bakmalı, AKP’nin adayı da eski MHP’li ve milliyetçi birisi. Hakikaten insanlar seçimi manipüle etmeye yönelik sözler söylüyorlar. Kürt karşıtlığı noktasında uzlaşmış bir siyasi iktidarın kentlerde çıkardığı adaylar var. Açıkçası bir Kürt vekilin bu şekilde konuşmasını çok yadırgadım. Halbuki tam tersini beklerdik. Kendi partisini zorlamalıydı. ‘Yeni bir barış süreci niye olmuyor, Kürt halkının sorunları niye çözülmüyor? Ey İçişleri Bakanı, ey valiler kaymakamlar niye Kürtçe’yi yasaklıyorsunuz, niye serbest bırakmıyorsunuz’ demelerini bekleriz. Kürt halkının kimlik ve kültür hakkıyla niye ilgilenmiyor bu arkadaşlar da işleri güçleri DEM Parti?”

Ardından söz alan Ebru Günay, Gülşan Kışanak’ın cezaevinde bulunduğunu hatırlatarak Türkiye tarihinde ilk defa bir belediye başkanı adayının cezaevinden seçim kampanyasını yürüttüğünü söyledi.

Günay, “Aday profiline baktığımızda Ankara’da isimler farklı olsa da bürokratik, erkek egemen olarak aynı olan adayların karşında Gültan Kışanak var. Bir Gültan cezaevinde ama binlerce Gültan kampanyayı yürütüyor” diye konuştu.