DEM Partili Eren: Sandıktan güçlü çıkarsak bu Kürtlerin ulusal haklarından geri adım atmayacağı anlamına gelir

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren "Yeni bir süreç başlatmak istiyoruz ancak AK Parti buna yanaşmıyor" dedi. Eren, Eğer sandıktan güçlü çıkarsak bu, Kürt halkının ulusal haklarından geri adım atmayacağı anlamına gelir" ifadelerini kullandı.

DEM Partili Eren: Sandıktan güçlü çıkarsak bu Kürtlerin ulusal haklarından geri adım atmayacağı anlamına gelir

31 Mart yerel seçimlere saatler kala siyasi partiler,  seçmenlerden pazar günü sandık başına giderek oy kullanmaları çağrısı yapıyor.

Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren Rûdaw TV’de Hêvidar Zana'nın sunduğu 15.00 Bülteninin konuğu oldu.

Partisinin seçim hazırlıklarına değinen Serhat Eren, boykot eğilimine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

Eren, "Seçim sürecinde illere, köylere, ilçelere gittik, neredeyse görüşmediğimiz kimse kalmadı. Bazı yerlerde çok az kişi sandığa gitmek istemediğini söyledi. Ancak bu onların bize olan güven eksikliğinden kaynaklanmıyor. Seçimlerden önce bazı sorunlar yaşandı ve bu hayal kırıklıklarına yol açtı. Kırılma yaşayanlarla görüştük, yeniden gönüllerini kazandık. Kürt illeri ve Diyarbakır’da hiç kimse seçimi boykot etmeyecek” dedi.

“Seçilen belediye başkanlarımızın yerine kayyım atanıyor diyen çok az kişi var” şeklinde konuşan Serhat Eren “Böyle düşünen çok az insan var. Çünkü seçim sadece belediyelerle ilgili değil, Kürdistan'ın iradesine, diline, kültürüne sahip çıkılmasıdır.  Halk, ‘10 yıldır irademizi seçiyoruz ama AK Parti irademizi tanımadı, belediye başkanlarımızın yerine kayyım atadı. Onlar ne yaparsa yapsın, biz yine belediyelerimize oy vereceğiz, kendi irademizi tayin edeceğiz, irademize sahip çıkacağız’ diyor” ifadelerini kullandı.

Serhat Eren, konuşmasının devamında her ne kadar bu seçimler olsa da, aynı zamanda bu seçimlerin demokraside ısrar ve operasyon politikalarını reddetme anlamı taşıdığını belirterek şunları söyledi:

"Her oy bizim için önemli.  Güçlenmemiz, memnuniyetsizliğimizi ve bu politikaları kabul etmediğimizi göstermek için sandığa gitmemiz şart.”

“Oylarımızı yükseltmek hem kayyım atama politikasına hem de Kürtlerin ulusal talebine bir yanıttır”

"Oy oranı yüksek olursa kayyımlar atanmayacak mı?" sorusunu ise Serhat Eren şöyle yanıt verdi:

“Oy yüzdemizin yüksek olması önemli. Evet,  bu seçimler yerel seçimler ama bu seçimin sonuçları Türkiye siyasetini ve geleceğimizi etkileyecektir. Onun için diyoruz ki, oylarımızı yükseltmek hem kayyım atama politikasına hem de Kürtlerin ulusal talebine ve davasına bir yanıttır.”

“33 il ve ilçede mutlaka kazanıyoruz”

Adaylarını diğer partilerden farklı olarak ön seçimlerle belirlediklerini dile getiren DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren "14 Mayıs seçimlerinden sonra bazı toplantılar yaptık. Halkımız dedi ki biz adaylarımızı seçmek istiyoruz.  Ön seçimler yapın kim çıkarsa onu seçeceğiz dediler. Belki bazı yerlerde heyecan olmadı bazı adaylardan memnun olunmamış olabilir.  Ancak genel olarak adaylar halk tarafından benimsendi ve belirlendi. Halkta büyük bir heyecan var.  33 il ve ilçede mutlaka kazanıyoruz."

Serhat Eren, AK Parti'nin birçok ilde kazanmak adına çok sayıda asker ve polisi şehirlere taşıdığını belirterek “AKP binlerce polis ve askeri Kürt kentlerine oy vermek için getirdi. Biz buna darbe diyoruz. Mesela Diyarbakır'ın Pasur ilçesine 2 bin 400 polis ve askeri götürüp oraya kaydettirdiler. Orada oy kullanıp yerlerine dönecekler. Bu durum  hem adaylarımızı hem de halkımızı sandık başına gitmeye daha çok motive ediyor” dedi.

Diyarbakır’da oy oranlarının dönem dönem değiştiğini dile getiren Eren, “31 Mart seçimlerinde Diyarbakır'daki oy oranımızın geçmişe göre çok daha yüksek olacağı konusunda iddialıyız" şeklinde konuştu.

"Barış sürecinin başlamasını istiyoruz"

DEM Partisi ile AK Parti arasındaki müzakere ve görüşmelere ilişkin Serhat Eren, seçim güvenliği için tüm partilerle görüştüklerini, bu bağlamda AK Parti ile de temaslarının olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

"Seçim öncesinde partilerle seçimin nasıl yapılacağı, seçim güvenliği konusunda görüşmelerde bulunduk.

AK Parti ile de o bağlamda görüştük ama onlarla aramızda herhangi bir seçim ittifakı olmadığını söyleyebilirim. AKP bize hiçbir söz vermedi, biz de AKP'ye hiçbir söz vermedik.

AKP ve DEM Partisi'nin bir süreç başlatacağı yönünde bir gündem oluşturuldu. Yeni bir süreç başlatmak istiyoruz. Yıllardır yeni bir süreç başlatmak istiyoruz ama AKP buna yanaşmıyor."

"Sandıktan güçlü çıkarsak bu, Kürt halkının ulusal haklarından geri adım atmayacağı anlamına gelir"

DEM Partisi Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren de şunları söyledi:

"Çözüm bizim elimizde. Eğer sandıktan güçlü çıkarsa bu, Kürt halkının ulusal haklarından geri adım atmayacağı anlamına gelir. İktidar o zaman seçtiklerinin yanına kayyım atadık, siyasetçilerini tutukladık, silah kullandık ama bu sorun çözülmedi. Demek ki bir araya gelerek sorunlarımızı çözmeliyiz.  Zaten temel sorun Kürt sorunudur. Ancak sandıktan zayıf çıkarsak AKP bizimle müzakere yapmayacaktır ve politikasının onaylandığı sonucuna varacaktır. Ve politikalarına devam edecektir.”