Demirtaş: ‘Seçime gidilmezse toparlanması zor bir yıkım yaşanacak’

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) önceki Eş Genel Başkanı, Edirne F Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş, T24’e “Ekonomik kriz ve helalleşme üzerine” başlıklı bir yazı yazdı.

Demirtaş: ‘Seçime gidilmezse toparlanması zor bir yıkım yaşanacak’
Yazısında, helalleşme konusunun demokratikleşme, toplumsal barış ve adaletle bire bir bağlantılı olduğunu, bu sebeple de ekonomik krizden çıkışın da anahtarlarından biri olduğunu belirtti.
 
“Çoğunluk seçim sandığı istiyor”
 
Muhalefet partilerinin ısrarla dile getirdiği erken seçim konusuna da değinen Demirtaş, bu çağrıyı bir kez daha yineledi:
 
“Bu krizden çıkmanın tek yolu seçimdir ve halkın çoğunluğu sabırsızlıkla seçim sandığının gelmesini istiyor. İktidar sandıktan kaçtıkça oy kaybetmeye devam edecek ve kim bilir belki de AKP, 2023’te seçim barajı sorunu yaşayacak.
 
“Ancak mesele AKP’nin ne olacağı değil, o netleşmiş durumda. Asıl mesele, Türkiye’nin bu krize bir buçuk yıl daha dayanıp dayanamayacağıdır.
 
“Görünen o ki, derhal seçime gidilmezse toparlanması zor bir yıkım yaşanacak. O nedenle, seçim talebini meydan meydan görünür hale getirmek hem siyasal hem toplumsal muhalefetin öncelikli görevidir.”
 
“Halkın helalleşme talebi var”
 
Selahattin Demirtaş, son dönemdeki “helalleşme” tartışmalarına da değindi:
 
“Bütün sorunların birbirleriyle sıkı sıkıya bağlı olduğunu unutmadan tartışmakta fayda var. Helalleşme konusu demokratikleşme, toplumsal barış ve adaletle bire bir bağlantılı olduğundan ekonomik krizden çıkışın da anahtarlarından biridir.
 
“Gerçi helalleşme tartışması henüz çok yeni, bu konu uzun süre, hatta özellikle de seçimden sonra gündemde kalacaktır. Konunun kamuoyunda uyandırdığı ilgi ve yarattığı hararetli tartışmalardan da anlaşıldığı üzere halkın böyle bir beklentisi ve haklı bir talebi var.
 
“Helalleşme konusunun olgunlaşması, yerli yerine oturması ve ileride kurumsal, sistematik bir yüzleşme sürecine dönüşmesi için bu tartışmayı sürdürmekte fayda var. Aynı şekilde, iyi niyetli tüm eleştiri ve önerileri de sabırla dinleyip not etmek gerekir.
 
“Bu topraklarda derin yaraları olan on milyonlarca insan var ve haklı olarak her biri kendi acılarıyla yüzleşilmesini bekliyor, istiyor. Bunların her birine ayırımsız saygı durmak ve onları dikkate almak gerekir.
 
“Helalleşme konusunu tartışırken kimseyi incitmemek, yaraları kanırtmamak ve yeni yaralara da sebep olmamak için azami özen gösterilmelidir. Bu süreç belki de birkaç yıl devam edecek ve parlamentoda kurulacak bir hakikat ve yüzleşme komisyonunun çalışmasıyla sonuçlanacaktır.
 
“Her şeye rağmen bu tartışmaların başlamış olması tarihi önemdedir, bu nedenle de helalleşmenin altını dolduracak şekilde destek vermek hepimizin sorumluluğudur.”