Demirtaş'tan İran'a 4 dilde idam tepkisi

HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İran'daki idam cezalarıyla ilgili Twitter hesabından 4 dilde mesaj paylaşarak tepki gösterdi.

Demirtaş'tan İran'a 4 dilde idam tepkisi

Türkçe, Kürtçe, Farsça ve Azerice tweet atan Selahattin Demirtaş tweeti’nde, "Halkların özgürlük isteklerini şiddetle, idamla bastırmaya çalışan İran devletini kınıyorum. Hangi şiddet, hangi hapis, hangi ölüm hak ve özgürlük isteğini yok edebilmiş ki?" ifadelerini kullandı.

Jina Emini, 13 Ekim 2022'de Tahran'da ahlak polisi tarafından başörtüsünü İslami kurallara uygun şekilde takmadığı iddiasıyla gözaltına alınmıştı. Emini gözaltında tutulduğu polis merkezinde bayılmış ve hastaneye kaldırılmıştı. Jina Emini hastanede 3 gün komada kaldıktan sonra hayatını kaybetmişti.

Jina'nın babası Emjad Emini, Rûdaw'a yaptığı açıklamada, Jina ile birlikte gözaltına alınan kişilerin polislerin Jina’nın kafasına vurduğunu kendisine söylediğini aktarmıştı.

Jina Emini'nin ölümünün ardından ülke çapında protesto gösterileri başlamıştı.

Gösterilerde İran güvenlik güçleri tarafından şu ana kadar binlerce kişi gözaltına alındı. 11 kişi ise idam cezasına çarptırıldı.

Son orak 17 yaşındaki bir genç Sonya Şerif idam cezasına çarptırılmıştı. Ancak ülkede yükselen şiddetli tepkinin ardından idamın infazı durdurulmuştu.