Diyala Kürtlerinden referanduma destek

Diyala Kürtlerinden referanduma destek

Kürdistan Bölgesi’nde 25 Eylül’de gerçekleştireceği bağımsızlık referandumuna tartışmalı bölgelerin de desteği gün geçtikçe artıyor. Tartışmalı bölgeler içerisinde yer alan ve yönetimi Şiilerle Sünniler arasında paylaşılan Diyala da 25 Eylül’ü bekliyor.

Diyala İl Meclisi YNK Üyesi Hoşyar İsmail özellikle Xeneqin gibi bölgelerde referanduma yoğun bir desteğin olduğunu söylüyor.

Kürdistan Bölgesi’nin de tartışmalı bölgelerin de sorununun çözümünün bağımsızlık referandumu olacağını söyleyen İsmail, “Referandum belirlenen tarihte yapılmalı. İçinde bulunduğumuz kötü durumdan kurtulmamızın tek yolu bağımsızlıktır” diyor. Diyala’da ve Xaneqin’deki Kürtlerin referandumdan umutlu olduklarını söyleyen Hoşyar İsmail, katılımın da yüksek olacağı görüşünde. Öte yandan kentin yönetimi konusunda da bilgi veren İsmail, “Diyala Bedr Hareketi’ne bağlı. İdare Şiiler ve Sünniler arasında bölünmüş durumda. Ama askeri güç Şiilerin elinde. Diyala’da birçok bölgede Haşdi Şabi etkili. Sünni bölgelerinde de Haşdi Şabi güçleri bulunuyor” dedi.

Referandumun özellikle Peşmergenin koruduğu birçok alanda yapılacağı belirtilmişti. Ancak referandum kadar güvenliğe de önem veren Kürdistan Bölgesi Hükümeti referandum günü güvenlik seviyesini en üst sınıra çıkarmak için çalışmalarını sürdürüyor. Bu çerçevede Diyala sınırları içerisinde bulunan bölgelerin güvenliği konusunda da bilgi veren Hoşyar İsmail, “Seidiye beldesi Haşdi Şabi’nin elinde. Celewla ve Karatepe’nin sınırlarını ise Peşmerge koruyor. Xaneqin ise polis ve asayiş güçleri tarafından korunuyor. Ancak Peşmerge’nin de önemli bir etkisi var güvenlik konusunda” diyor.