Diyarbakır Barosu: Newroz’da gözaltına alınan çocuklar serbest bırakılsın!

Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi, Diyarbakır’da Newroz'u kutlamaya çalışan ve sayıları 100'ü bulan çocuğun polis tarafından gözaltına alındığını duyurdu.

Diyarbakır Barosu: Newroz’da gözaltına alınan çocuklar serbest bırakılsın!
AFP

Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi’nin, Twitter hesabından, dünkü Newroz kutlamaları sırasında sayıları 100'ü bulan çocuğun hukuka aykırı olarak gözaltına alındığı ve derhal serbest bırakılmaları gerektiğini belirten bir mesaj yayınlandı.

Yapılan açıklamada, "Newroz Bayramını kutlamak isteyen sayısı 100'ü bulan çocuk, polislerce hukuksuz bir şekilde gözaltına alınmıştır. Barışçıl toplanma HAKKI kapsamında Newroz bayramının kutlanmasına dönük suçlamalar ile beraber çocukların kötü muamele yasağını ihlal edici şekilde nezarethane koşullarında tutulmaları hukuksuz olup ivedilikle temel hak ve hürriyetleri ihlal eden uygulamadan vazgeçilip özgürlüğünden yoksun bırakılan çocuklar serbest bırakılmalıdır” denildi.

Halkın geleneksel Kürt kıyafetleriyle katılmasına izin verilmemişti

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü gözaltılarla ilgili dün yaptığı açıklamada, “7000 polis ile çok sıkı güvenlik önlemleri alınan Nevruz tedbirlerinde, polise taş atan, arama noktalarından geçmek istemeyen, yasaklanmış örgüt simgeleri taşıyan, yasadışı slogan atan, polise mukavemette bulunan 298 şüpheli göz altına alınmıştır. 15 polisimiz ise hafif şekilde yaralanmıştır” demişti. 

Diyarbakır'da halkın Newroz kutlamalarına geleneksel Kürt kıyafetleriyle katılmasına izin verilmemişti.