Diyarbakır surlarının taşları sökülüp satılıyor

Diyarbakır surlarının taşları sökülüp satılıyor

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve Unesco Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan Diyarbakır’ın tarihî surlarının taşlarının sökülüp satıldığı belirlendi. Sosyal medyada büyük tepkiye neden olan satılma işlemini HDP, Meclis gündemine taşıdı.

Rudaw’ın haberine göre surlar, hem çalınma ve hem de bakımsızlık nedeniyle yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya. “Bazalt makyajlı" taşların sökülmesi karşısında sosyal medyada çok sayıda kullanıcıdan tepki geldi.

Rudaw, ömrü 5 bin yılı bulan ve üzerinde figürlerin bulunduğu taşlar için bir pazar oluştuğuna dikkat çekti. Bu nedenle taşların yerinden sökülerek satıldığına dikkat çekilen haberde, bu tahribatın ilk olmadığı da ifade ediliyor. Tarihî surların bazı yerlerde de yıkılma tehlikesi altında olduğuna vurgu yapıldı.

HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ da konuyu Meclis gündemine taşıyarak Diyarbakır Mimarlar Odası tarafından yapılan incelemelerde Fatihpaşa, Hasırlı ve Dabanoğlu mahallelerinde yapılan 181 adet "bazalt makyajlı" yapının, yapı ruhsatı alım sürecinde usulsüzlük yapıldığını söyledi. Taşların usulsüz bir şekilde sökülmesini Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a soran Dağ, ilçede sokağa çıkma yasağının devam ettiği mahallelerde define arandığı ve tarihî dokuya zarar verildiği yönünde iddialara dikkat çekti.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre de dört yıldır aralıksız süren ve mülk sahiplerinin dahi yasaklı alana girmesine izin verilmeyen tarihî ilçeden taşların polis kontrolünde kamyonlarla çıkarıldığı belirtildi. Bu taşların eski Mardin yolu güzergahında bulunan Dicle Nehri’nin kıyısına döküldüğü ifade edildi. Satıcıların verdiği rakamlara göre bir kamyon taşın fiyatı 8 bin TL’yi buluyor. Yıkılan evlerin taşlarından seçme yapıldığında ise bu fiyat 15 bin TL’ye kadar çıkabiliyor.

Satışa çıkarılan taşlar arasında ilçenin mimarisinde önemli bir yeri olan ve evlerin mimari kimliğini yansıtan işlemeli taş ve malzemeler bulunuyor. Geleneksel Diyarbakır Evleri’nin avlularında kullanılan taştan yapılma küçük havuzlar, taş kahve döveci, toprak damlı evlerin çatısı üzerindeki toprağın sıkılaştırılmasında kullanılan loğ taşı, buğdayın öğütülüp bulgura dönüştürüldüğü taş el değirmenleri, avluda bulunan su kuyusunun üzerini kapatan işlemeli taş kapaklar, yine avluda süs olarak kullanılan çarmıh topu ve arkeologlar tarafından Roma döneminden kaldığı tahmin edilen sütun ve sütun başlıkları da ayrıca özel fiyatlarla satılıyor.