Doğu Kürdistan Partileri bağımsızlığa ne diyor?

Doğu Kürdistanlı (İran Kürdistanı) partiler, Kürdistan'ın bir parçasının bağımsızlığı konusunda farklı yaklaşımlara sahip.

Doğu Kürdistan Partileri bağımsızlığa ne diyor?

Son yıllarda, özellikle de Musul operasyonunun ardından Kürdistan Bölgesi'nin bağımsızlık konusu dünya liderleriyle görüşülürken, Ortadoğu ülkelerinde de sıkça gündeme geliyor.

İran, her fırsatta söz konusu bağımsızlığa karşı olduğunu dile getiriyor ancak Doğu Kürdistan'daki partiler bu konuda farklı fikirlere sahip.

1991 ayaklanmasının ardından Kürdistan Bölgesi'nde bir yönetim tecrübesi doğdu. Bu süreç Doğu Kürdistan partilerini ise olumsuz etkiledi, İran tarafından uygulanan baskılar arttı. Bu nedenle Güney'in bağımsız olması durumunda İran yönetiminin tekrardan Doğu Kürdistan'da baskılarını arttıracağı yönünde endişeler hakim.

Doğu Kürdistan partilerinin bazıları her şeye rağmen Kürdistan'ın bir parçasının bağımsız olmasını istiyor.

Kürdistan Demokrat Partisi - İran (KDP-İ) Politbüro üyesi Kerim Pervezi, "Kürdistan'ın hangi parçası bağımsız olursa olsun diğer parçalara da destek olacaktır. Bütün engellere rağmen bağımsızlık için zemin hazır ancak halk henüz buna hazır değil” ifadelerini kullandı.

Doğu Kürdistan partilerinden Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Politbüro Sözcüsü Aso Hasanzade, "Bağımsız bir ülke birçok uluslararası yükümlülüğe sahip olacak. Üstelik diğer parçalardaki tabuyu yıkmak sorumlulukları artırır” vurgusunda bulundu.

İran Komünist Partisi bünyesindeki Kürdistan Topluluk Derneği Sekreteri Seyid İbrahim Alizade'ye göre ise, bağımsız Kürdistan'da yönetime gelecek olanlara göre Doğu Kürdistan'da şartlar değişecek.

Alizade, "Bu durum Doğu Kürdistan'daki mücadele için fırsat da olabilir tam tersi daha çok baskıya da sebep olabilir” dedi.