Donald Trump: Filistin Destekçilerini Sınır Dışı Edeceğim!

2024'teki başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçilerin adayı olmak için yarışan eski ABD Başkanı Donald Trump, Cumhuriyetçi Yahudiler Koalisyonu'nun Las Vegas'taki konferansında bir konuşma yaptı.

Donald Trump: Filistin Destekçilerini Sınır Dışı Edeceğim!

Trump, yaptığı konuşmada ABD'deki Filistin yanlısı gösterilere katılan tüm yabancıların sınır dışı edileceğini söyledi.

Eski ABD Başkanı yaptığı konuşmada, "Radikal İslamcı teröristleri ülke dışında tutacağız. Seyahat yasağını hatırlıyor musunuz? Bir gün, bu seyahat yasağını yeniden tesis edeceğim" dedi.

Trump 2017'de göreve başladığında ilk olarak İran, Libya, Somali, Suriye, Yemen, Irak ve Sudan'dan ABD'ye gelen kişilerin ülkeye girişine kısıtlamalar getirmişti.

7 Ekim'deki Hamas saldırılarına ilişkin konuşan Trump, "Bu barbarca eylemlerden etkilenen her İsrailli ve her Amerikalının yanındayız. 4 yıl boyunca hiçbir problemimiz yoktu. Bu düşünülemezdi. Eğer bir damla Amerikan kanı dökerseniz, biz de sizin kanınızı litrelerce akıtırız" ifadelerini kullandı.

Trump, Gazze'de devam eden savaşın "medeniyetle vahşilik, ahlakla ahlaksızlık ve iyiyle kötü arasında bir savaş" olduğunu öne sürdü.

Ateşkes çağrılarını eleştiren Trump şu şekilde konuştu:

Bu çatışmada kaybedilen her yaşamın sorumluluğu sadece ve sadece Hamas'ın omuzlarındadır. Savaş başlatmayacağız ama barıştan önce savaşların bitirilmesi gerekiyor. III. Dünya Savaşı'nı durduracağım. Gücümüzle barışı sağlayacağız.

Cumhuriyetçi Parti'de adaylık yarışı veren bir diğer isim olan Nikki Haley ise yaptığı konuşmada parti içindeki ABD'yi uluslararası siyasetten soyutlamayı savunan kanadı eleştirdi.

Eski Güney Karolina Valisi Haley, "Söylediklerimi bir kenara yazın. Bugün Ukrayna'yı terk etmek isteyenler, yarın İsrail'i terk etme riskini ortaya koyuyor" ifadelerini kullandı.

Trump yönetiminde ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Büyükelçisi olarak görev yapan Haley, "Trump'ın geçmişte neler yaptığını hepimiz biliyoruz. Buradaki soru, gelecekte neler yapacağı. Kaosla, kan davasıyla ve dramla geçirilecek bir 4 yılımız daha yok" diye konuştu.

Zirvede söz alan bir diğer başkan adayı Ron De Santis'te Amerikan üniversitelerinde anti-semitizmin yükselişe geçtiğini iddia ederek, Filistin'e destek gösterilerine katılan öğrencilerin vizelerinin iptal edilmesi gerektiğini söyledi.

Mike Pence adaylıktan çekildi

Eski ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, ABD'de yapılacak 2024 başkanlık seçimleri aday adaylığından çekildiğini bildirdi.

Pence, Las Vegas kentindeki Cumhuriyetçi Yahudi Koalisyonunun toplantısında 2024'teki seçimlere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Söz konusu seçimlere Cumhuriyetçi Partiden aday adaylığını açıklayan Pence, adaylık yarışına devam etmeyeceğini duyurdu.

ABD'de anketlerde diğer adayların gerisinde kaldığı bilinen Pence, "Uzun bir süre düşündükten sonra, bugünden itibaren başkanlık kampanyamı askıya almaya karar verdim." ifadelerini kullandı.

Pence, "Bunun zorlu bir mücadele olacağını hep biliyorduk ama hiç pişman değilim." dedi.

Associated Press'in (AP) NORC Halkla İlişkiler Merkezi ile Ağustos'ta ortaklaşa yaptığı ankette, ABD'deki yetişkinlerin yüzde 57'si Pence'e olumsuz bakarken yalnızca yüzde 28'inin olumlu bulduğu ortaya konmuştu.