DSG'den 'Rojava' açıklaması

DSG'den 'Rojava' açıklaması

Suriye Demokratik Güçleri (DSG) Dışilişkiler Sorumlusu Redur Xelil, İtalya’da yayımlanan La Repubblica gazetesine bir söyleşi verdi. Xelil, sınırdan 32 kilometre içeri çekildiklerini, Türkiye’nin 32 kilometre sınırını aşması durumunda direniş göstereceklerini söyledi.

BBC İzleme Servisi’nin aktardığına göre Xelil “Rojava projesi öldü mü” sorusuna şöyle yanıt verdi:

“Bu deneyim bizim için çok önemli. Bir miktar toprak kaybetmiş olsa da Rojava Suriye’nin neredeyse üçte birini oluşturmaya devam ediyor. Devam ettirmek istediğimiz bir siyasi sistemimiz var ama şu anki önceliğimiz savaşı durdurmak.

İyi bir sonuç almak için tüm taraflarla – ABD, Rusya ve diğerleri – müzakereye devam ediyoruz. Ama haklarımız garanti altına alınmalı. Siyasi sistemimizin yaşamaya devam edeceğinden kesinlikle eminim.

Bunun nasıl olacağı müzakerelere bağlı. Her şeyin aynen devam etmeyeceği bariz. Çekilme sürecinde sorumlu bir şekilde davrandık ve bunun için zararımızın bir şekilde karşılanmasını bekliyoruz.”

Xelil, çatışmalar nedeniyle sınır bölgelerinden ayrılan kişilerin sayısının 400 bin civarında olduğunu söyledi ve bu kişilerin evlerine dönmesine izin verilmesi gerektiğini belirtti.

Xelil ayrıca Almanya’nın önerdiği uluslararası güvenli bölge teklifi hakkında “Bu fikri beğendik, yüzde 100 uygulanabilir” dedi.