Efrin’e 650 bin Arap ve Türkmen yerleştirildi

Efrin’in ele geçirilmesinin üzerinden 4 yıl geçti. 18 Mart 2018’den beri Efrin’in demografik yapısı Türkiye tarafından sistematik olarak değiştirildi. Kürtlerden boşaltılan bölgeye 650 bin Arap ve Türkmen yerleştirildi.

Efrin’e 650 bin Arap ve Türkmen yerleştirildi

Efrin'in Türk ordusu ve bağlı silahlı gruplar tarafından kontrol edilmesinden bu yana, daha önce nüfusunun yüzde 98'i Kürt olan bölgenin demografisi tamamen değiştirildi.

Yüz binlerce Arap ve Türkmen bölgeye yerleştirildi ve Kürt nüfusun yüzde 60'ından fazlası yerinden edildi.

Rûdaw Medya Ağı'nın çeşitli kaynaklardan edindiği bilgilere göre Efrin bölgesinde son durum şöyle:

  • 650 bin Arap ve Türkmen yerleştirildi
  • Bölgede 250 bin ila 300 bin Kürt kaldı
  • Kalan Kürt nüfus sadece yüzde 35
  • Şehba'ya 100 bin Kürt göç etti
  • Şehba'da 5 mülteci kampı bulunuyor

Efrinli avukat Adnan Murad, tüm köy ve kasabalardaki demografik değişim oranının aynı olmadığını ancak çözümün Efrinlilerin geri dönmesini sağlamakta olduğunu söyledi.

Efrin’deki demografik yapı hakkında son bilgileri paylaşan Adnan Murad, “Efrin'de nüfusun yapısı planlı bir şekilde değiştiriliyor. Bazı köyler yüzde yüz Araplaştırıldı.  Bazı köylerde Kürtlerin yüzde 90'ı topraklarında kaldı. Bazı yerlerde boşalan evlerin tamamına Türk ve Araplar yerleştirilmiş. Topraklarına dönebilecek olan halkımız dönmeli ki Efrin'in demografisini değiştirme planını durdurulabilsin” diye konuştu.                

Efrin’in ele geçirilmesinden sonra yaklaşık 300 bin Kürt göç etmek zorunda kaldı.  Göçmenlerin bir kısmı Halep, Kobani ve Cizre'ye gitti. Bazıları da Türkiye, Kürdistan Bölgesi ve Avrupa ülkelerine geçti. 100 bin göçmen de Şehba bölgesindeki kamplara veya Şehba yakınlardaki köy ve kasabalara yerleşti. (Rudaw)