Enfal kurbanlarına ait 172 cenaze daha Çemçemal’de toprağa veriliyor

Enfal Katliamında hayatını kaybeden 172 kişinin daha naaşları, Çemçemal’de Enfal Anıtının bulunduğu alanda düzenlenen törenle toprağa veriliyor. Kürdistan Bölgesi Başkanı Temsilcisi törende yaptığı konuşmada Enfal mağdurlarının haklarını talep ettiklerini söyledi.

Enfal kurbanlarına ait 172 cenaze daha Çemçemal’de toprağa veriliyor

Süleymaniye’nin Çemçemal ilçesinde bugün 36 yıl önce BAAS rejimi tarafından evlerinden alınarak Irak’ın ıssız çöllerinde katledilen ve 36 yılın ardından naaşları getirilen kurbanlar için tören düzenliyor.

Naaşlar 5 yıl önce Irak’ın Semawe Vilayetindeki bir çölde keşfedilen toplu  mezarda bulunmuştu. Tamamı Çemçemalli olan kurbanlara ait kemikler ve kalıntılar DNA testi için Bağdat’ta götürülmüştü.

Rûdaw muhabiri Erkan Ali, Kürdistan bayrağına sarılı 172 kurbana ait tabutun getirildiği Enfal Anıtı’nın bulunduğu alanda resmi tören düzenlendiğini aktardı. Törene Kürdistan Bölgesi, Irak hükümet temsilcileri ile kurbanların yakınları katıldı.

Törende duygusal anlar yaşandı. Törene katılan Enfal kurbanlarının yakınları ağıtlar yaktı, göz yaşlarına boğuldu. 

Törende Kürdistan Bölgesi Başkanı Temsilcisi Zirek Kemal yaptığı konuşmada Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani adına törene katıldığını belirterek, “ Bu üzücü tören sağ yakalanıp diri diri toprağa gömülen 170'i aşkın vatan evladımızın cenaze töreni. Şehit ailelerine taziyelerimizi iletmeye geldik” dedi.

Kemal, Enfal kurbanlarının hepsinin bulunması ve topraklarında gömülmesi için Irak ile Kürdistan Bölgesi hükümetlerinin çalışmalarını sürdürdüğünü vurgulayarak “Tüm Kürdistan evlatlarına ait naaşlarının vatan toprakları kavuşarak ruhlarının şad olmasını temenni ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı Temsilcisi "Kürdistan Bölgesi Başkanı'nın mesajı, kurbanları asla unutmamak ve bunun için Enfal mağdurları ailelerinin haklarını talep etmektir" dedi.

Kurbanların kemikleri 2019 yılında Semawe eyaletinin Telşex bölgesindeki toplu mezarda bulunmuştu. Hepsi Çamçemal'deki Enfal kurbanlarının çocuklarıydı. Naaşlar kimlik tespiti için DNA testi yapılmak üzere Bağdat Adli Tıp Kurumunu götürüldü. Ancak kimlik tespiti 5 yıl sürdü.  

Enfal kurbanlarının yakınları toplu mezar kazılarının ve kimlik tespitlerinin yavaşlamasını defalarca protesto etti.

1983’te Barzanilere yönelik ilk olarak gerçekleştirilen ve 8 aşamalı olarak devam eden Enfal Soykırımında 182 bin Kürt sivil toplu olarak Irak’ın güneyindeki çöllere götürülerek diri diri gömülerek katledildi.

Saddam Hüseyin rejiminin yıkılmasından yirmi yıl sonra, 182 binden fazla Enfal kurbanından yalnızca 3 bin 672 kişiye ait naaşlar Kürdistan'a iade edildi.

Enfal kurbanlarının yakınları