ENKS: Hak ihlallerindenTürkiye'de sorumludur!

ENKS: Hak ihlallerindenTürkiye'de sorumludur!

ENKS, Rojava Kürdistanı’nın Efrin, Girê Sipî ve Serê Kaniyê’de yaşanan hak ihlalleri ve insanlık dışı uygulamalardan Türkiye destekli silahlı gruplar kadar Türkiye'nin de sorumluluğunun olduğunu açıkladı.

Suriye Kürtleri Ulusal Konseyi’nin(ENKS) Resmi Ofis Sorumlusu Ridwan Seydo, Efrîn, Girê Sipî ve Serê Kaniyê’de yaşanan hak ihlaleri ve insanlık dışı uygulamalara ilişkin hazırladıkları dosyaları Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne (Human Rights Watch) ve Af Örgütüne teslim ettiklerine söyledi.

Ridwan Seydo, Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu bünyesindeki grupların bu bölgelerde insanlık dışı uygulamalar yaparak savaş suçu işlediklerini, özellikle Efrin’de toplu katliamlar yaptıklarını dile getirdi.  

ENKS’li yetkili bu grupların bazı üyelerinin Libya’da savaştığını belirterek, bu durumun 1945’ de imzalanan Cenevre Anlamaşsı’nın 1977’deki protokolünün 47’inci maddesine aykırı olduğunu  ve bu savaşçıların isimlerin “çete” olarak tanımlandığını vurguladı.

ENKS ve Suriye muhalefetinin yaşanan hak ihlallerine ilişkin kurulan ortak araştıma komitesine de değinen Kürt siyasetçi, “Bu komite çalışmalarını sürdürüyor. Yaşanan hak ihlallerini belgeliyor ve uluslararası kuruluşlara rapor ediyır” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin Lahey Anlaşması gereği “işgalci” olarak tanımlandığını belirten Ridwan Seydo,  “Bu çete gruplarının hak ihlallerinden Türkiye de sorumludur. Türkiye, güvenlik, ekonomi ve toplumsal tüm alanlardaki sorumluluklarını yerine getirmelidir” dedi.