Zaxo'da bir köy çatışmalardan dolayı boşaltıldı

Zaxo'da bir köy çatışmalardan dolayı boşaltıldı

 Duhok’un Zaxo ilçesinin Batîfa nahiyesine bağlı Keşan köyü, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) PKK’ye yönelik başlattığı operasyon sonrası yaşanan çatışmalar nedeniyle tamamen boşaltıldı.

TSK’nın Heftanin bölgesinde PKK’ye yönelik başlattığı operasyon bir haftayı geride bırakırken, yaşanan bombardıman ve çatışmalar nedeniyle Keşan köyü sakinlerinin tamamı bugün evlerini terk etti.

Batîfa Nahiye Müdürü Dilşer Ebdulsetar, “Keşan köyü 15 haneli ve özellikle son iki gündür yaşanan yoğun top saldırıları nedeniyle tamamen boşaldı. Köy sakinleri Batifa ve çevresine göç etti, bugün de besledikleri hayvanlarını köyden çıkardılar” dedi.

Dilşer Ebdulsetar, iki köyün daha boşaltılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Bu köylerden biri olan 9 haneli Şîlan köyünde yalnızca bir ailenin kaldığı, o ailenin de sürekli köyde bulunmadığı öğrenildi.

6 haneli Banîk köyünün bulunduğu bölge de geçtiğimiz günlerde yoğun şekilde bombalandı. Bu köyün de çatışmaların artması nedeniyle yakın zamanda boşaltılacağı tahmin ediliyor.

Dilşer Ebdulsetar, “Edindiğimiz bilgiye göre Türk silahlı güçleri Kürdistan Bölgesi topraklarında 10 kilometre derinliğe kadar girmiş durumda ancak ilerleme söz konusu değil” diye konuştu.

Yeni tip coronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle bölgedeki turistik alanlar boşalırken, son dönemdeki askeri operasyonlar da ikinci bir etken oldu. Bölgedeki çiftçilerin bir haftadır bağ ve bahçelerini ziyaret edemediği öğrenildi.

 

 

(K24)