ENKS'den BM'ye 'Rojava' çağrısı

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) yöneticisi Faysal Yusuf, Rojava’da süren çatışmaların sona ermesi için uluslararası devletlere çağrıda bulundu.

ENKS'den BM'ye 'Rojava' çağrısı

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) yöneticisi Faysal Yusuf, Rojava’da süren çatışmaların sona ermesi için uluslararası devletlere çağrıda bulundu.

Faysal Yusuf, Rojava’da devam eden çatışmaların sona ermesi için uluslararası devletlerin ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) devreye girmesi gerektiğini söyledi.

K24’e konuşan Yusuf, Rojava’da uluslararası devletlerin garantörlüğünde siyasi çözümün hayata geçmesi, bölgede güvenli bir bölgenin oluşturulması ve Kürt bölgelerinin korunması gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye’nin 9 Ekim’de Rojava’ya yönelik askeri operasyonunun binlerce insanın göç etmesine neden olduğunu ifade eden Yusuf, göç edenlere yönelik insani yardımın yapılması gerektiğini vurguladı.

Türkiye’nin ABD ve Rusya’yla yaptığı mutabakatlara da değinen Yusuf, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çatışmaların durması konusunda iki mutabakata varıldı. Bu mutabakatlara göre sivil halk, etnisiteler ve farklı inançlar korunacaktı. Ancak burada başka bir şey yapılmaktadır. İlkinde devletlerin çıkarları gözetiliyor; sivil halkın korunması ve sorunları ise ikinci plana itiliyor.”

Öte yandan Suriye muhalefetinin tutumuyla ilgili de konuşan ENKS’li Faysal Yusuf, “ENKS, Kürtlerin siyasi haklarının korunması için Suriye muhalefeti içerisinde yer alıyor. Biz Kürt halkına yönelik saldırıları kınıyoruz. ENKS, Afrin ve Dêrik’te Kürtlere yönelik saldırıları kınadı” dedi.

Rusya’nın Rojava’daki rolüne ilişkin de konuşan Yusuf, şunları ifade etti:

“Yakın bir zamanda ENKS heyeti ile Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan bir heyet bir araya gelecek. Suriye Anayasa Komitesi’ndeki gelişmeleri ve topraklarımızda halkımıza yönelik saldırıların durması için müzakere yürüteceğiz.”