Erbil Ticaret Odası: İran ürünlerini boykot edin ve ithal etmeyin

Erbil Ticaret ve Sanayi Odası, yatırımcılara boykot çağırısında bulunarak İran ile ticari ve ekonomi ilişkilerini askıya almalarını istedi.

Erbil Ticaret Odası: İran ürünlerini boykot edin ve ithal etmeyin

İran Devrim Muhafızlarının geçtiğimiz gün başkent Erbil’e düzenlediği füze saldırısına bir yanıt olarak Erbil Ticaret ve Sanayi Odası boykot çağrısında bulundu.

Erbil Ticaret ve Sanayi Odası’ndan yapılan açıklamada, İran İslam Cumhuriyeti’nin uluslararası hukuk ve evrensel insan hakları ilkelerine bakmaksızın sivil insanları hedef aldığına dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi:

“Herkesin bildiği üzere, 15 Aralık’ta gece saatlerinde İran İslam Cumhuriyeti güçlerinin Erbil'e yönelik haksız ve zalim roket saldırıları düzenledi. Hiçbir gerekçe göstermeden masum sivilleri evlerinde hedef alan aldı. Kentimizin tanınmış iş insanı ve odamızın aktif bir üyesi olan Peşraw Dizeyi ve bir yaşından da küçük olan kızı Jina ve Iraklı iş adamı Karam Mikhail şehit oldu. Saldırı sonucu aileye mensup çok sayıda masum insan yaralandı.

İran’ın defalarca hiçbir gerekçe olmadan, uluslararası hukuk ve insan hakları ilkelerini gözetilmeksizin düzenlediği saldırıların amacı Kürdistan Bölgesi'nin emniyetini, asayişini ve huzurunu bozmaya yönelik olduğu Kürdistan Bölgesi’nin varlığını hedef aldığı ortadadır.

İran İslam Cumhuriyeti güçlerinin ülke topraklarına yönelik saldırılarını, işlediği bu suçları, baskı ve tehditlerini şiddetle kınıyor, Kürdistan Bölgesi önemli bir pazar olmasına rağmen genel olarak tüm iş adamlarına ve vatandaşlarımıza boykot çağrısında bulunuyoruz.

İran mallarının ithalatını ve kullanımını durdurmalarını İran'la tüm ekonomik ve ticari ilişkiler askıya almalarını istiyoruz.”

Rûdaw’a konuşan Erbil Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Geylan Haci Sayid, “İran’dan çok sayıda ürün ithal ediliyor, örneğin sanayi ve inşaat, temizlik ürünleri ve tıbbi malzemeler gibi pek çok ürün. Ancak alternatif ülkeler var yatırımcı ve tacirlerimiz başka ülkelerden faydalanabilirler” dedi.

Alternatif ülkelere ilişkin de konuşan Geylan Haci Sayid, “Çok sayıda alternatif ülke var, örneğin Türkiye, Suudi ve Ürdün” diye konuştu. /Rudaw