Erdoğan'dan Libya ve Azerbaycan açıklaması

Erdoğan'dan Libya ve Azerbaycan açıklaması

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Libyalı kardeşlerimizi yalnız bırakmayacağız. Bizim Libya ile olan ilişkimiz 500 yılı aşkın bir süreyi kapsayan bir ilişkidir” dedi.

Erdoğan, İstanbul'da Hz. Ali Camii’nde kıldığı cuma namazı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Libya ile ilgili açıklamalarda bulunan Erdoğan şunları söyledi:

“Biz şu ana kadar Libya'da hangi sorumluluğu aldıysak bundan sonra da bunu devam ettireceğiz. Libyalı kardeşlerimizi yalnız bırakmayacağız. Bizim Libya ile olan ilişkimiz 50 yıllık değil 500 yılı aşkın bir süreyi kapsar. Bu dönemde de Libya ile askeri eğitim ve işbirliği anlaşmamızı da yaptık. Yeni bir anlaşmayı da BM'yi de devreye sokmak suretiyle yapmak üzereyiz. Mısır'ın burada attığı adımlar, özellikle Hafter'in yanında yer alması illegal bir sürecin içinde olduklarını gösteriyor."

“KARDEŞ AZERBAYCAN'I KESİNLİKLE YALNIZ BIRAKMAYIZ”

Son günlerde Azerbaycan ile Ermenistan arasında çıkan gerginliğe de değinen Erdoğan, “Ermenistan işgalci. Ermenistan'ın işgali 10 yıllara sari. Nahçıvan işgal altında ve Minsk üçlüsü yaklaşık 30 yıldır bu işi masada bırakmıştır, bu işi halen çözmemiş, çözememiştir. İşin bu noktalara geleceği belliydi. Şu anda Ermenistan sürekli Azerbaycan'ın sivil bölgelerini ateş altında tutuyor. Bunlar neticesinde de Azerbaycan da kendilerine düşen topraklarının müdafaasına yönelik adımları atmıştır. Bunu atarken de biz kardeş Azerbaycan'ı kesinlikle yalnız bırakmayız. Desteğimizi sonuna kadar vereceğiz” ifadelerini kullandı.

“AYASOFYA İÇ MESELEMİZ”

Ayasofya’nın Türkiye’nin iç meselesi olduğunu söyleyen Erdoğan, "Ayasofya'da 1000 ila 1500 civarında ancak bir cemaat orada oluşabilecek. Ayasofya'nın bu süreci bizim iç egemenlik meselemizdir. Yurt dışından gelen tepkilerin hiçbirisi bizi bağlamaz. Ayasofya'nın bu süreci bizim iç egemenlik meselemizdir. (Ayasofya) Bizim iç egemenlik meselemizle alakalı kimsenin buraya herhangi bir müdahalede bulunması söz konusu olamaz. Ayasofya'nın esaret zinciri sökülüp atılmıştır. Bizim doğrusu gençlik yıllarımızın da en büyük hayaliydi. Bu gençlik yıllarımızın hayalini de gerçeğe dönüştürdüğümüz için ayrıca mutluyuz" şeklinde konuştu.