Erdoğan'ın, "Suriye'den ne zaman çıkacaksınız" sorusuna verdiği cevap

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Londra’da gerçekleştirilen Dörtlü Zirve’de kendisine “Suriye’den ne zaman çıkacaksınız?” sorusunun yöneltildiğini açıkladı.

Erdoğan'ın, "Suriye'den ne zaman çıkacaksınız" sorusuna verdiği cevap

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Londra’da gerçekleştirilen Dörtlü Zirve’de kendisine “Suriye’den ne zaman çıkacaksınız?” sorusunun yöneltildiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, NATO'nun 70'inci yılının kutlandığı Liderler Zirvesi nedeniyle İngiltere'nin başkenti Londra'da kendisini takip eden yerli gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Zirve öncesi YPG’nin NATO tarafından “terör örgütü” olarak kabul edilmesi yönündeki şartının kabul edilmemesi durumunda Baltık ülkeleri ve Polonya için hazırlanan Güvenlik Planı’na onay vermeyeceğini söylemesine rağmen geri adım atan Erdoğan’ın “NATO’nun 70. yılını kutladığımız Liderler Zirvesini başarıyla tamamlamış bulunuyoruz” ifadesini kullanması dikkati çekti.

YPG’nin NATO tarafından “terör örgütü” olarak tanınmamasını değerlendiren Erdoğan, “Bu noktada ittifakın bütün üyelerinin güvenlik kaygılarını ve tehditlerini dikkate alması esas ilke olarak göz önünde bulunuyor.

Biz NATO üyesi olarak PKK/YPG, DEAŞ ve FETÖ başta olmak üzere pek çok terör örgütüne karşı mücadele eden tek NATO üyesiyiz. Fakat bazı dostların bir taraftan terörle mücadeleyi öne çıkartırken, diğer taraftan bu terör grupları ile el ele olduklarını da üzülerek görüyoruz” dedi.

Suriye'den ne zaman çıkacaksınız?

Erdoğan, Türkiye, İngiltere, Almanya ve Fransa’nın katılımıyla gerçekleştirilen Dörtlü Zirve’ye ilişkin ise şunları söyledi:

“Özellikle Suriye’deki Barış Pınarı Harekatı’nı etraflıca ele aldık. Burada kendilerine hazırlamış olduğum belgeleri, bilgileri takdim ettim. Bunun daha da ötesinde üzerinde durdukları bir konu var: ‘Buradan ne zaman çıkacaksınız?’ diyorlar. Biz de kendilerine ‘Peki sizin burada ne işiniz var?’ diye soruyoruz. Sınırınız mı var burada? Yok. Peki, ne işiniz var burada? Bize bu soruyu sorma hakkını nereden elde ediyorsunuz? Bakın dedim; çok açık ve net söylüyorum; Tel Abyad ve Resulayn’da barışı tesis etmeden, buraları terk etmemiz mümkün değil.”

Erdoğan, Dörtlü Zirve’nin yılda bir yapılmasını planladıklarını ve bir sonraki Zirve’nin Şubat ayında İstanbul’da gerçekleştirileceğini söyledi.

“Trump'ın hakikatin yanında yer alması gerçekten manidardı”

Bir gazetecinin, “Macron 'NATO’nun beyin ölümü gerçekleşti' demişti. Siz de kendisine 'Önce sen kendi beyin ölümünü kontrol ettir' demiştiniz. Oldukça bozulmuş. Buraya geldiği gibi Trump’la görüşmesinde de Türkiye hakkında birtakım açıklamalar yaptı. S-400’ler konusunu gündeme getirdi ama Trump bile Türkiye’yi korudu, Obama’yı suçladı. Dörtlü Zirve’de Macron’un nasıl bir tavrı vardı?” şeklindeki sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

“Macron ile bu konulara hiç girmedik. Ama tabii Sayın Trump ile görüşmesinde Sayın Trump'ın hakikatin yanında yer alması gerçekten manidardı. Çünkü bizim Fransa ile çok farklı bir anlaşmamız var. Fransa - İtalya -Türkiye olarak bu adımı atacağız. Ama bu hala savsaklanıyor. Bunun yanında ikinci bir anlaşmamız daha olacak. Onunla ilgili de yine hala adımı atamıyoruz. Aradaki bu tür sıkıntılar nedeniyle maalesef yürümüyor. Halbuki onların bize ihtiyacı var, bizim de onlara ihtiyacımız var. 'Gecikiyor bu işler. Bu adımları atalım ve neticeye yürüyelim' dedik. O da kabullendi, 'Çalışmaları yürütelim' dedi. Temenni ederim ki bundan sonra bu tür şeyler olmaz."

Erdoğan, Baltık Planı’na evet oyu verme karşılığında YPG’nin “terör örgütü” olarak tanınması konusunda bir teminat alındı mı? şeklindeki soruya, "Orada konsey komisyon meselesi var. Bu konsey komisyon toplantısı ile ilgili o döneme kadar zaten bu işin şu anda geçerliliği adeta yok gibi. Süreç başlamıştır. Daha sonra 6 aylık periyodu var. Bu 6 aylık süreç işlerken böyle bir olay vuku bulduğu anda da burada başta NATO Genel Sekreterimiz olmak üzere hepsi devreye girerek bu işi tekrar yoluna rayına sokma şanslarına sahipler. Bu noktada bizi aşırı derecede bağlayıcı bir şey yok” sözleriyle karşılık verdi.

“Maalesef ülkelerin duyarsızlığı devam ediyor”

Dörtlü Zirve'de Rojava’da Güvenli Bölge'nin inşa ve imarına yönelik olumlu bir söz olup olmadığına ilişkin soruya Erdoğan, şu yanıtı verdi:

“Bana göre bu konuda maalesef ülkelerin duyarsızlığı devam ediyor. İsim vermeyeceğim, sadece bir ülke 'Bu konuda biz size gerekli desteği vereceğiz' dedi. Biz de diyoruz ki en azından biz imkanlarımız çerçevesinde Tel Abyad ve Rasulayn arasındaki bölgede bir çalışma başlatalım. Bu çalışmayla ortaya bir mülteciler şehri çıkartalım. Onun için de bazı planlarımız var, bu planları da işletelim diyoruz ve peyderpey ülkemizdeki Suriyeliler'den o bölgedeki toprak sahiplerini, ev sahiplerini kendi yerlerine gönüllülük esasına dayalı olarak geri gönderelim.”