Esad’ın danışmanı: DSG’yle görüşüyoruz... Suriye halkı federalizm sistemini kabul etmez!

Suriye rejimi lideri Esad’ın danışmanı Luna Şibil, DSG’yle görüşmelerinin devam ettiğini söyledi.

Esad’ın danışmanı: DSG’yle görüşüyoruz... Suriye halkı federalizm sistemini kabul etmez!

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Özel Danışmanı Luna el Şibil, Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ile müzakere sürecinin devam ettiğini ve Suriye halkının federasyon sistemini kabul etmediğini iddia etti.

Suriye Demokratik Meclisi (MSD) ve DSG ile rejim arasındaki müzakereleri Rusya Today’a değerlendiren Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Özel Danışmanı Luna el Şibil, “Suriye hükümeti açısından sorunları diyalog ile çözmek bir prensip meselesidir. Bundan dolayı Suriye hükümetinin onlarla (DSG/MSD) ile dış müdahale olmadan müzakerelerini sürdürmektedir” yorumunda bulundu.

“Suriye halkı federal sistemi reddedecektir”

Taraflar arasında bir çok konuda uzlaşıya varıldığını dile getiren Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Özel Danışmanı Luna el Şibil,”Ancak ABD, Türkiye ve ABD’nin talimatıyla hareket eden ayrılıkçı Kürtler süreci sabote etmeye çalışıyor” ifadelerini kullandı.

Suriye’de federasyon sistemin uygulanırlılığı hakkında da değerlendirmelerde bulunan Luna el Şibil, “Federal sistem anayasanın konusudur ve bu konuda son kararı Suriye halkı verecek. Ben Suriye halkının büyük çoğunluğunu federalizmi reddettiğini tahmin ediyorum” dedi.

“Türk yetkilileri kriz öncesi Şam’dan Müslüman Kardeşleri’n siyasette yer almasını talep etti”

Türkiye’nin özellikle Esad konusundaki tavrına ilişkin ise Şibil, “Türk yetkilileri Suriye krizi başlamadan önce Şam’a gelerek ele kanlı terör örgütü İxwan Mülimin (Müslüman Kardeşler) siyasi süreçte rol almasını talep ettilleri. Bu örgütün siyasette aktif rol almasını ve bir çok suça bulaşmış üyelerinin cezaevlerinden serbest bırakılmasını istediler” değerlendirmesinde bulunarak, Türkiye’nin Suriye krizinden önce Müslüman Kardeşler ve El Kaide örgütlerinin ideolojisinin bölgede yayılmasının önünü açtığını ve bu konuda ellerinde beleğeler olduğunu belirterek, “Suriye savaşı başlamadan önce Türkiye sınırda mülteci kampları kurdu” dedi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Özel Danışmanı Luna el Şibil sözlerini şöyle sürdürdü: “Erdoğan hükümeti, işgal ettiği bölgelere teröristlerini yerleştirerek Suriye’nin bu bölgelerindeki demografiyi değiştirmeye çalışıyor.”