Ezidi parlamenter: Şeyho Namo, PKK Şii hilali için çalışıyor

Kürdistan Parlamentosu Ezidi Kürt parlamenteri Şeyh Şamo Şeyho Namo, PKK'nin Şii hilalin tamamlanması için çalıştığını söyledi.

Ezidi parlamenter: Şeyho Namo, PKK Şii hilali için çalışıyor

Laleş Kültür ve Sosyal Merkezi dün Duhok'ta "Ezidiler ve Kürdistan'ın devlet olma projesi” adıyla düzenlenen buluşmada, Ezidilerin Kürdistan devleti hakkındaki düşünceleri ile bu devlet içerisindeki konum ve gelecekleri konuşuldu.

Buluşmada bir konuşma yapan Parlamenter Şeyh Şamo Şeyho Namo, Necef ve Tahran'ı ziyaret eden Ezidileri eleştirerek, "O İran ki Sünnilere ait tek camiyi bile kapattı, Ezidilere haklarını vermesini nasıl beklersiniz?” şeklinde tepki gösterdi.

Namo, "IŞİD'in sonu yaklaşsa da halen Ezidilerin iç meselelerine karışıldığını hissediyoruz. Eğer IŞİD halifelik sınırını tamamlamaya çalıştıysa bugün PKK Şii hilalinin tamamlanması için çalışıyor” ifadesini kullandı.

Toplantıya katılan Duhok Valisi Ferhad Etruşi ise, Şengal'de 617 peşmergenin şehit olduğunu ve şehit peşmergelerin yüzde 95'inin Müslüman olduğunu vurgulayarak, "Bunu minnet olsun diye söylemiyorum, aksine Ezidileri korumak hepimizin boynunun borcudur demek istiyorum” şeklinde konuştu.

İsim vermeden PKK'yi eleştiren Duhok Valisi şöyle bir göndermede bulundu:

"Siyasi bir taraf var ki kendisini Şengal'in sahibi sanıyor. Ancak Şengal'i kurtarma operasyonu başladığında kendilerini operasyona dahil edip Şengal'de kendi bayraklarını diktiler.”

Ezidilerden özür dileyerek sözlerine devam eden Etruşi, "Ne yazık ki Ezidilerdeki ayrışma ve kopukluk başka hiçbir millete yok” ifadesini kullandı.

Vali Etruşi, Duhok'ta Ezidiler için kurulan 16 kamp bulunduğunu ancak göçzede Ezidilerin sadece yüzde 40'ının kamplarda kaldığını, geri kalanının kamp dışında örgütler tarafından destek alarak yaşamlarını sürdürdüklerini kaydetti.