Fazıl Mirani: Irak’ta hükümet var, devlet yok

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Politbüro Sekreteri Fazıl Mirani, Irak’taki mevcut siyasi durumla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Fazıl Mirani: Irak’ta hükümet var, devlet yok

Irak halkının iradesini oluşturacağı diktatörlük düşüncesinden uzak bir devlete ihtiyacı olduğunu söyleyen Mirani,  “Ne olacağını öngörmek zor. Irak’ta hükümet var ama devlet yok. Iraklıların iradesini yansıtacak şovenist ve dinsel ve örgütsel diktatörlük fikrinden uzak bir devlet kurulmalı, o zaman Irak ‘ta istikrar sağlanacak” dedi.

K24'e yaptığı açıklamasının devamında Mirani, Federal Mahkeme’nin parlamentonun sorunlarını çözme yetkisine sahip olmadığını belirterek anayasaya göre parlamentonun kendi sorunlarını kendisinin çözmeye başlaması gerektiğini ifade etti.

Irak Şii Koalisyon'un hükümeti kurma çalışmalarında da değinen Mirani, Sadr Hareketi ile uzlaşılmadan krizi aşmanın zor olduğunu belirterek, Sadr Bloku parlamenterlerinin parlamentodan çekilme yöntemini yasalara aykırı olarak niteledi.

“Bizim herhangi bir siyasi tarafla çelişkimiz yok” diyen Mirani, “Sadr’la bir ittifak kurduk ama bu diğerlerine karşı olduğumuz anlamına gelmez ancak durumdan Şii bir partiyi sorumlu tutmak istediler” ifadelerini kullandı.