Finlandiya, Rusya ile sınır kapılarını kapatacak

Finlandiya, "üçüncü ülke vatandaşlarının" akışını engelleme gerekçesiyle, 1340 kilometre kara sınırı bulunan Rusya ile kalan 4 sınır kapısından 3'ünü kapatacağını duyurdu.

Finlandiya, Rusya ile sınır kapılarını kapatacak

Finlandiya Başbakanı Petteri Orpo, yaptığı açıklamada Moskova'nın bir göç krizi çıkarmak için organize planlar kurduğu şüphesi nedeniyle sadece Raja-Joseppi sınır kapısının açık kalacağını belirtti.

Finlandiya Dışişleri Bakanı Elina Valtonen Reuters'e verdiği demeçte, Finlandiya'nın komşusundan sığınmacı akışının devam etmesi halinde Rusya ile olan sınırında kalan dört geçiş noktasından bazılarını, hatta tümümü kapatmayı düşündüğünü söylemişti.

Finlandiya, 18 Şubat 2024'e kadar Rusya ile 4 sınır kapısını kapatma kararı almıştı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, 22 Kasım 2023’te yaptığı açıklamada, "Bu bizi derinden endişelendiriyor. Çünkü Finlandiya ile çok iyi, pragmatik ve karşılıklı saygıya dayalı ilişkilerimiz vardı. Maalesef, bu ilişkilerin yerini, Rusya karşıtı bir yaklaşım aldı." ifadelerini kullanmıştı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova 22 Kasım 2023 Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Finlandiya'nın iki ülke arasındaki kalan sınır kapılarının kapatması halinde Rusya'nın "elbette" yanıt vereceğini söylemişti.