Fuad Masum'dan Kurdistan Referandumu yorumu: Uygun bulmadım

Irak Cumhurbaşkanı Fuad Mahsum, 25 Eylül’de Güney Kürdistan’da gerçekleşen bağımsızlık referandumunun “uygun bir karar olmadığını” belirterek, “Bunun sorumlusu Erbil ve Bağdat’tır” dedi.

Fuad Masum'dan Kurdistan Referandumu yorumu: Uygun bulmadım

Irak’ta bir televizyon kanalına konuşan Fuad Masum, “Kürdistan referandumu, bağımsızlık ilanı için uygun bir yöntem değildi. Çünkü bağımsızlık kişisel arzulara göre olmaz. Ayrıca merkeze ve bölge ülkelerine bağlı bir durum” ifadelerini kullandı. 

Referendum kararını “uygun bulmadığını” da belirten Masum, sözlerine şöyle devam etti:

“Bunun sorumlusu Kürdistan Bölgesi Hükümeti ve merkezi Irak hükümetidir. Çünkü onlar geçtiğimiz yıllarda siyasi sorunların çözümü için anlaşamadı. Sorunlar askıya alındı, iki taraf da ciddi bir diyaloğa yanaşmadı ve böylece bu süreç başlamış oldu.”

Konuşmasının bir bölümünde parlamentoda onaylanan bütçe yasasına da değinen Masum, “Cumhurbaşkanlığı’nda bulunan hukuk uzmanları 2018 genel bütçe yasasında herhangi bir hile olup olmadığını inceliyor” dedi.

Fuad Masum, daha önce 25 Eylül 2017’de gerçekleşen bağımsızlık referandumu hakkında olumlu yada olumsuz açıklama yapmaktan kaçınmış, konuşmalarında “Irak’ın bütünlüğüne” vurgu yapmıştı.