HABER ANALİZ / Kürtler ile Esad Rejimi her an savaşabilir

HABER ANALİZ / Kürtler ile Esad Rejimi her an savaşabilir

KRD News Haber Merkezi

Sert çarpışmaların ardından IŞİD’in, Halep ve Rakka kırsalından geri çekilmek zorunda kalmasıyla Esad Rejimine bağlı güçler ile Kürtler arasında her an bir çatışma yaşanabilir.

Rakka ve çevresinde Kürt güçler karşısında, Halep ve çevresinde de Esad Rejimi karşısında gerileyen IŞİD; birçok alanı boşalttı. IŞİD’in bu bölgelerden geri çekilmesiyle birlikte kara sınırına sahip olan Kürt Güçler ile Esad Rejimi arasında çıkabilecek olası bir çatışma; Suriye masasında kartların yeniden dağıtılmasına neden olabilir.

Rusya desteğindeki Esad Rejimi Ordusu ile ABD desteğindeki Kürt güçleri arasında, Rakka’nın batı kırsalında IŞİD’in geri çekilmesiyle denetimsiz kalan yaklaşık 20 köyün denetimi konusunda kriz baş gösterdi.  

2014 yılında hızlı bir şekilde toprak kazanan IŞİD’in aynı hızla geri çekilmesi beraberinde denetim üzerine kavgaları da getirecek. IŞİD’in geri çekildiği ve tamamen boşalttığı Rakka’nın batı kırsalındaki Al-Mushayrifah kasabası ve 20 köyün denetimi konusunda anlaşamayan Esad Rejimi ve Kürt güçler arasında 3 gün önce karşılıklı ateş açılmıştı.

Suriye Demokratik Güçleri ve Esad Rejimi arasında yaşanan çatışmalarda Kürt güçlerin 2 aracı vurulmuş; buna karşılık olarakta Kürt Güçler Suriye Ordusuna ait 3 zırhlı panzeri vurarak karşılık vermişlerdi.

IŞİD’in Deyrezzor, Rakka ve Halep savunmalarını güçlendirmek için kırsal alanlardan savaşçılarını çekmesi nedeniyle boşa düşen alanlar ve köyler üzerine Kürt Güçler ile Esad Rejimi arasındaki bir savaşın patlak vermesi bölgede yeni krizlere de neden olabilir.

Mevcut durumda içinden çıkılmaz bir hal almış olan Surye’de, 2 gücün karşı karşıya gelmesiyle bu güçlere destek veren ABD ve Rusya’da sahada etkili bir şekilde karşı karşıya gelmesinden korkuluyor.