'Halep’teki Kürt mahallelerinin kuşatılması Ankara-Şam görüşmelerinin bir sonucu’

Kürdistan Modern Hareketi Başkanı Dr. Rizgar Kasım, Halep’te Kürt mahallelere Suriye ordusu tarafından uygulanan ablukanın Türkiye ile Suriye istihbaratı arasındaki görüşmelerin bir sonucu olduğunu savundu. PDK-S yöneticisi Hasan Remzi de, YPD ile Şam yönetimi arasındaki ilişkilerin devam ettiğini söyledi.

'Halep’teki Kürt mahallelerinin kuşatılması Ankara-Şam görüşmelerinin bir sonucu’

Halep’te Kürtlerin yaşadığı Şeyh Maksud ve Eşrefiye semtleri 12 gündür Suriye ordusuna bağlı 4’üncü Tugay birlikleri tarafından kuşatılmış durumda. Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG) kontrolü altındaki semtlere temel gıda malzemeleri ile akaryakıt ihtiyaçlarının ulaşılmasına izin verilmiyor.

Halep’te yaşanan duruma karşılık Rojava Özerk Yönetimi İç Güvenlik Güçleri (Asayiş) de geçtiğimiz hafta Kamışlo’da Suriye hükumet güçlerinin bulunduğu mahalleleri ablukaya aldı.   

Asayiş, 9 Nisan'da Kamışlo’da Suriye hükumet güçlerinin kontrolündeki “El Baas” fırınını kapattıktan sonra 14 Nisan’da da İbnü’l İbri Caddesi’nde bulunan hububat, finans, elektrik, eğitim kompleksi, ziraat bankası ve kültür merkezi binalarına girerek çalışanları çıkardı.

“Taraflar henüz anlaşamadı”

Rûdaw’ın özel kaynaklardan aldığı bilgiye göre, Rusya’nın arabuluculuğunda Özerk Yönetim ile Şam hükumeti arasında gerçekleştirilen görüşmelerde bir anlaşmaya varıldı.

Ancak, Kürdistan Modern Hareketi Başkanı Dr. Rizgar Kasım, taraflar arasında henüz herhangi bir anlaşmaya varılamadığını söyledi.

Kürdistan Modern Hareketi, Özerk Yönetim bünyesindeki Demokratik Suriye Meclisi’nde yer alan ve aynı zamanda Demokratik Birlik Partisi (PYD) öncülüğünde kurulan Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) içerisinde yer alıyor.

Rûdaw Radyo’da yayınlanan ve Hüseyin Omer’in sunduğu “Üçüncü Göz” programına katılan Dr. Rizgar Kasım, Halep’teki durumu Türkiye ile Suriye arasındaki istihbari görüşmelere bağladı.

Kasım, “Ben bu durumu Türkiye ile Suriye rejimi arasındaki istihbarat görüşmelerine bağlıyorum. Bu provokasyonlar iki taraf arasında devam eden görüşmelerin bir sonucu. Özellikle son dönemde kapsamlı görüşmeler yapılıyor” dedi.

Özerk Yönetim ile Suriye hükumeti arasındaki gerilimin az da olsa yatıştığını kaydeden Kasım, “Ancak şu ana kadar rejimle aramızda nihai bir anlaşmaya varılmadı" diye konuştu.

“Devlet kurumları ile rejim ayrı şeyler”

Aynı programa katılan Suriye kürdistan Demokrat Partisi (PDK-S) Merkjez Komite üyesi Hasan Remzi, Kamışlo’daki Güvenlik Üçgeni’nde bulunan devlet kurumlarının halka hizmet için orada bulunduğunu söyledi.

Remzi, “Rejimin iktidarda kalmasını desteklemiyoruz. Ancak devlet kurumları başka, rejim başka. Devlet kurumlarında çalışanlar Suriyeliler, bizim halkımız. Rejim giderse bu kurumlar yine kalır” dedi.

Yaşanan olaylara uzak durduklarını belirten Remzi, “Rejim ile PYD’nin kurduğu bu yönetim arasında ilişkiler hiç kesintiye uğramadı. Hem Şam’da, hem de Kamışlo’da temas halindeler ve bu ilişki sürüyor” diye belirtti.  

Suriye hükümet güçlerinin 5 Nisan'dan bu yana iki mahalleye uyguladığı ambargo nedeniyle insani durumunun büyük ölçüde kötüleştiği belirtiliyor.