Sınır bölgesinde şiddetli çatışmalar yaşanıyor; MSB ve HPG’den açıklama

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki Metina, Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerinde PKK’ye yönelik karadan ve havadan “Pençe Kilit” adıyla yeni bir operasyon başlattı. MSB ve PKK’den çatışmalara ilişkin yeni açıklamalar geldi.

Sınır bölgesinde şiddetli çatışmalar yaşanıyor; MSB ve HPG’den açıklama

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki Metina, Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerinde PKK’ye yönelik karadan ve havadan “Pençe Kilit” adıyla yeni bir operasyon başlattı. MSB ve PKK’den çatışmalara ilişkin yeni açıklamalar geldi.

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı (MSB), dün gece geç saatlerde Duhok’un Amedi ilçesi sınırında bulunan Metina, Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerinde PKK’ye yönelik karadan ve havadan “Pençe Kilit” adıyla yeni bir operasyon başlatıldığını duyurdu.

Bölgedeki köyler boşaltılmış

Rûdaw Duhok Temsilcisi Nasıl Ali, dün geceden bu yana Amedi ilçesi semalarında uçak ve bölgede bombardıman seslerinin duyulduğunu aktardı.

Operasyonlar Dereluk ve Şeladize kasabaları sınırında bulunan kırsal bölgelerde yoğunlaşıyor. Nasır ali, bu bölgedeki 250 köyün büyük çoğunun TSK ile PKK arasındaki çatışmalar nedeniyle geçtiğimiz 30 yılda boşaltıldığını söyledi.

Bölge sakinlerinin aktardığı bilgiye göre, saldırı helikopterleri Zap’taki Kurejar, Çiyayê Reş mıntıkalarını sabaha kadar defalarca bombaladı.

Avaşin bölgesinde bulunan ve Nerwe Rekan olarak bilinen bölgeye TSK unsurlarının havadan indirme yaptığı belirtiliyor. Nasır Ali, TSK unsurlarının daha önce bu bölgede Ore köyündeki stratejik tepelere yerleştiğini hatırlattı.

Rûdaw Duhok Temsilcisi Nasıl Ali, operasyonun başlamasının ardından sabah saatlerinde Peşmerge Güçleri’nin bölgede sivilleri korumak için Şeladize kasabasına takviye yaptığını söyledi.

Hulusi Akar’dan açıklama

Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Pençe Kilit” operasyonunun koordine edildiği karargahta açıklamalarda bulundu.

Operasyonun “hudut güvenliğini sağlamak maksadıyla” başlatıldığını dile getiren Akar, şu ana kadar planlanan hedeflerin tamamının ele geçirildiğini belirtti.

Bölgede PKK’ye ait barınak, sığınak, tünel, mühimmat depoları ile karargahların havadan vurulduğu bilgisini aktaran Akar, ATAK helikopterleri, İHA ve SİHA'ların desteği ile komandoların karadan bölgeye intikal ettiğini söyledi.

Akar, şu ana kadar çatışmalarda çok sayıda PKK’linin yaşamını yitirdiği bilgisini paylaştı.

Türkiye Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada ise, bölgede yaşanan çatışmalarda 19 PKK’linin hayatını kaybettiği, 4 askerin de yaralandığı bildirildi.

HPG’den açıklama

Öte yandan PKK’nin askeri kandı HPG’ye bağlı Basın İrtibat Merkezi, operasyona ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Avaşin ve Zap bölgesinde özellikle 14-17 Nisan tarihleri arasında bombardımanların yoğunlaştığı bilgisine yer verilen açıklamada, 17 Nisan günü akşam saatlerinde bu bölgelerde karadan operasyon başlatıldığı hatırlatıldı.

HPG’nin açıklamasına göre, Avaşin bölgesindeki Werxelê ile Zap’daki Kurojahro, Şkefta Birindara, Ertuş,  Karker ve Çiyayê Reş mıntıkalarına helikopterlerle asker indirildi.

Bu bölgelerde dün akşamdan bu yana çatışmalar yaşandığını bildiren HPG, şu ana kadar 28 askerin hayatını kaybettiğini, 9 askerin yaralandığını ve 2 helikopterin darbelendiğini duyurdu. /Rudaw