Pentagon'dan da doğrulama geldi: Suriye'de Türk SİHA'sını düşürdük

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), ABD’nin Rojava’da düşürdüğü SİHA ile ilgili olarak yaptığı açıklamada SİHA'nın ABD'ye ait F-16 tarafından düşürüldüğünü doğruladı.

Pentagon'dan da doğrulama geldi: Suriye'de Türk SİHA'sını düşürdük

Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, ABD’nin bugün Rojava’nın Haseke kentinde Türkiye’ye ait silahlı insansız hava aracını (SİHA) düşürdüğünü açıkladı.

SİHA'nın potansiyel bir tehlike olarak görüldüğünü ve "meşru müdafaa" kapsamında düşürüldüğünü dile getiren Ryder, konuya dair “Amerikalı komutanlar durumu olası bir tehdit olarak değerlendirdiler. ABD güçlerinin bulunduğu alanın 500 metre kadar yaklaştı” açıklamasında bulundu.

Öte yandan SİHA'nın vurulmasından sonra ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile Türk mevkidaşı Yaşar Güler in de bu konuda görüştüğü belirtildi.

Söz konusu kararın, ABD güçlerince emir komuta zinciri içinde alındığı bildirildi.

Türkiye Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise SİHA ile herhangi bir bilgiye yer verilmeyerek "Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler ve ABD Savunma Bakanı Lloyd James Austin, 5 Ekim 2023 tarihinde bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Suriye’deki son gelişmeler ele alındı. Bakan Yaşar Güler tarafından, Türkiye’nin DEAŞ’a karşı ABD ile ortak mücadeleye hazır olduğu ifade edildi" denildi.

Ne olmuştu?

Reuters’a isimlerinin verilmemesi koşuluyla konuşan iki Amerikan yetkili, Rojava’da Amerikan askerlerinin yakınlarında faaliyet gösteren Türkiye’ye ait insansız silahlı hava aracının (SİHA) F-16 ile düşürüldüğünü söylemişti.

Ajansta yer alan habere göre, Amerikalı yetkililer, Türk yetkililerinin ABD askerleri yakınlarında faaliyet gösterdikleri konusunda uyardıklarını belirtti.

Türkiye’den yapılan açıklamalarda, bugün Rojava’da çok sayıda yerin SİHA’larla hedef alındığı bildirilmişti.

Ankara’da geçtiğimiz Pazar günü Türkiye İçişleri Bakanlığı önündeki saldırının ardından Türkiye “iki saldırganın Suriye’den geldiğinin tespit edildiğini ve altyapı ve enerji tesislerinin geçerli askeri hedefler olduğunu” belirtmişti.

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "İstihbarat ve güvenlik güçlerimizin yaptığı çalışmalar neticesinde iki teröristin Suriye'den geldikleri, burada (Suriye'de) eğitim gördükleri açıklığa kavuşmuştur" ifadelerini kullanmıştı.

 Demokratik Suriye Güçleri Genel Komutanı Mazlum Kobani ve Rojava Özerk Yönetimi’nden yetkililer ise kendilerinin saldırı ile bir ilgisi olmadığını belirtmiş, iki saldırganın Rojava’dan Türkiye’ye gitmediğini bildirmişti.