Haseke ve Qamişlo'da Heşdi Şabi Birliği kuruldu

Rojava'nın (Suriye Kürdistanı) Haseke ve Kamışlo kentlerinde Suriye rejimine bağlı Heşdi Şabi Birliği kuruldu. Yeni kurulan Şii Heşdi Şabi Birliği'nin komutanlığına Arap Tay aşiretinden Ali Hawas Xılêf getirildi.

Haseke ve Qamişlo'da Heşdi Şabi Birliği kuruldu

Rudaw'a konuşan ve adını açıklamak istemeyen Haseke İl Meslici üyesi, "Haseke ve Kamışlo kentlerinde Suriye rejimine yardımcı olacak 2 yeni birlik kuruldu” dedi.

Haseke İl Meclisi üyesi, "Bu birlikler buradaki yerleşik Arap aşiretlerin üyelerinden oluşuyor. Ama asıl güç Haseke'de olan rejim birlikleri. Onlar Arap aşiretlerini silahlandırdı” ifadelerini kullandı.

Heşdi Şabi birliklerinin Haseke ve Kamışlo'ya yerleştiğini belirten Meclis üyesi, son katılımlarla birlikte sayılarının 500'e ulaştığını söyledi.

Heşdi Şabi nedir?

Bünyesindeki örgütlerin büyük bölümünün İran'la yakın ilişkileri bulunan Haşdi Şabi (Halk Seferberlik Güçleri) IŞİD'in 2014'te Musul'u ele geçirmesi ardından, Iraklı farklı milis güçlerinin bir araya gelmesiyle kuruldu.

BBC Farsça Servisi'nden Kasra Naji, örgütün İran Devrim Muhafızları tarafından teşkilatlandırıldığını, bünyesindeki grupların liderlerinin genelde, Tahran'la ve de İran'daki kutsal Kum şehriyle yakın ilişkileri olan din adamları olduğunu söylüyor.

Haşdi Şabi'nin büyük bölümü Şii milislerden oluşuyor ancak bünyesinde Sünni milisler de var.

Haşdi Şabi Bağdat tarafından doğrudan destekleniyor. Bağdat örgüte, para ve silah yardımı yapıyor.