Ters lale üreticileri destek bekliyorlar

Kürdistan'da nadir bulunan bir çiçek türü olan ters lale yasa dışı biyolojik tüccarların tehdidi altında. Üreticileri ise yerli pazar arayışında. Her yıl Nisan ayında açan ters laleler pazar yokluğundan üreticilerin elinde kalıyor.

Ters lale üreticileri destek bekliyorlar

Siverek ve Karacadağ bölgesindeki ters lale üreticileri belediye ve atrım bakanlığının desteklerini bekliyorlar.

Siverek Doğal Çiçek Üreticileri Birliği başkanı Sedat Kıran, ters lalenin şehir peyzajında kullanılabileceğini ve bu şekilde pazar ve istihdama katkıda bulunabileceğini belirtiyor. Kıran "ters laleler yasa dışı yollarla yurt dışına gönderiliyor. Şayet bunun önü alınmazsa ters lale yok olmakla karşı karşıya kalır" dedi.

Üreticler nasıl bir destek bekliyorlar?

Kıran, ters lale bölgenin bir zenginliği olmasına rağmen pazarda önünü açmayı başaramadıklarını ifade ediyor. Kıran ayrıca şöyle konuştu "Hollanda'nın on yıl kadar onlardan lale satın aldı ancak son iki yıldır alımı kesti. Üreticler yeni bir pazar bulamadılar. Bu durumda belediyelere büyük görev düşüyor. Urfa, Diyarbakır gibi şehir belediyelerinin peyzajda ters lale kullanarak pazar oluşumuna katkıda bulunabilirler."

İki dinin kutsal çiçeği ters lale

Hıristiyan inancına göre, İsa Peygamber çarmıha gerildiğinde lale başını eğmiş, bu nedenle Hıristiyanlarca kutsal adedililiyor. Müslümanlar ise digerkamlığın sembolü olarak görülüyorlar.