Hasip Kaplan: Erdoğan Roboskili ailelerle Demirtaş üzerinden görüştü

Roboski katliamında çok sayıda akrabasını kaybeden HDP eski Şırnak Milletvekili Ferhat Encü ve dönemin Grup Başkanvekili Hasip Kaplan ailelerin hala adalet beklediğini söyledi

Hasip Kaplan: Erdoğan Roboskili ailelerle Demirtaş üzerinden görüştü
Roboski katliamının üzerinden 9 yıl geçmesine rağmen hala bir yargılanan olmadı. Katliamda akrabalarını kaybeden aileler ise yaralarına kabuk bağlayamadı. Roboski'deki hava saldırısında kardeşi Serhat ile birlikte 10'larca akrabasını kaybeden HDP eski Şırnak Milletvekili Ferhat Encü, "Roboski bilinçli ve planlı yapılmış bir katliamdır" dedi.
 
Katliamda akrabalarını kaybeden ailelere tazminat teklif edilmesine değinen Encü, "Her bir kişinin yakınlarına sus payı olarak 123 bin TL'lik tazminat teklifinin yapıldığını ancak ailelerin bunu ‘kan parası değil adalet istiyoruz' diyerek reddettiğini hatırlattı.
 
Dönemin BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan ise AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Demirtaş'tan aileler ile görüşebilmek için aracı olmasını istediğini, Demirtaş sayesinde 5-6 aile ile görüşebildiğini söyledi. 
 
'NE GÜVENLİK GÖREVLİSİ NE AMBULANSLAR YARDIMA GİTMEDİ'
 
Hasip Kaplan ve Ferhat Encü Independent Türkçe'den Abdulhakim Günaydın'ın sorularını yanıtladı. Katliamın 9. yılında olduğunu ancak hala adaletin sağlanamadığı aktarıldı.
 
29 Aralık gece 02.00 sıralarında Şırnak İl Başkanı'nın aramasıyla acı olaydan haberdar olduğunu kaydeden Şırnak eski milletvekili ve dönemin BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, gece geç saatlerde gelen çoğu telefonun acı olayların habercisi olduğunu bildiğinden endişe ile telefona cevap verdiğini aktardı.
 
Haberi alır almaz il ve ilçe örgütleri ile belediyelerdeki ambulansları olay yerine seferber ettiklerini hatırlatan Kaplan, "İlerleyen saatlerde maalesef 30'ü aşkın ölünün olduğu haberi geldi. Ulusal kanalların hiçbiri haberi geçmiyordu. Başbakan, Adalet ve İçişleri Bakanlarını aradım ama Özel Kalem Müdürlerinin verdiği yanıt ‘istirahatteler' oldu. Bir daha da dönmediler. Maalesef ne güvenlik görevlisi ne de 112 ambulansları yardıma gitmedi. Sabah ilk uçakla bölgeye gittim. Uludere'ye varışımız öğlen saatini buldu. Görüşmeler sonucu cenazelerin otopsisi için Uludere merkez seçildi" diye konuştu.
 
Olayın üzerinden saatlerce zaman geçmesine rağmen Genelkurmay Başkanlığı'nın açıklamasına kadar ana akım medyanın olayla ilgili habere yer vermemesini eleştiren Kaplan, o gün yaşananları şöyle anlattı:
 
Bölge halkının akın akın Uludere'ye gitmesi üzerine yollara tanklar konulup kontroller arttırıldı. Bir müddet sonra geçişler tamamen yasaklandı. Otopsinin ardından 34 cenazeyi aldık ve en yakın camide cenaze namazlarını kılarak konvoy halinde Roboski mezarlığına doğru yola koyulduk. Yağan kar ve soğuk havaya rağmen konvoya 10 binlerce insan eşlik ediyordu. Köyün tepesinde katledildikleri yere bakan mezarlıkta 34 mezar yeri açılmıştı. Acı ve hüzün dolu ağlayışların ardından cenazeler defin edildi.
 
"ERDOĞAN DEMİRTAŞ'TAN ARACI OLMASINI İSTEDİ"
 
Şırnak Şerafettin Elçi Havaalanı'nın açılış töreni için Şırnak'a gelen Erdoğan'ın Roboskili aileler ile görüşmek için Selahattin Demirtaş'tan aracı olmasını istediğini belirten Kaplan, "Bölge milletvekili olduğum için açılış için bende gitmiştim. Erdoğan aileler ile görüşmek istiyordu ancak aileler kabul etmiyordu. Erdoğan, Demirtaş'tan aracı olmasını istedi. Başta aileler kabul etmedi. Ancak Demirtaş rica edip ‘hiç olmazsa sembolik olarak birkaç aile gitse iyi olur' dedi. 5-6 aile gece 22.00'ye kadar Erdoğan ile teke tek görüştü" bilgisini paylaştı. 
 
AKP TARAFINDAN ÖRTBAS EDİLİYOR
 
Yaşanan olayın aydınlanması ve sorumluların cezalandırılması için birçok defa Meclis başta olmak üzere değişik platformlarda konuyu gündeme getirdiklerini dile getiren Kaplan, sözlerini şöyle tamamladı:
 
Ancak her seferinde AKP tarafından örtbas edildi. Bir trafik kazasında bile dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu insanın yaşamına zarar geldiğinde dava açılır. 34 insan ve topluca F-16'larla vurulup paramparça oldu. Emri veren ve uygulayan dahil hiç kimse hakkında dava açılmadı. Ama Roboskili aileler hakkında defalarca soruşturma açıldı. Fail yerine mağdurlara dava açtılar. Bu olay AK Parti'nin en büyük adaletsizliklerinden biri olarak tarihe geçecektir. Olayın kapanması için çok uğraştılar ama aileler mücadeleye devam ediyor. 34 can toprağa verildi. Sorumlular kimse hesap vermeli ve adalet yerini bulmalıdır. Adalet, adalet ve adalet diyorum.
 
"YARALAR KABUK BAĞLAMIYOR"
 
Kardeşi Serhat ile birlikte 10'larca akrabasını kaybeden Eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Ferhat Encü de dokuz yıllık süreçte adalet beklentisinin darbe aldığını belirtti. 
 
Eski vekil Encü'ye göre aileler, yaşadıkları travmayı hala üzerlerinden atabilmiş değiller. Encü, "Bu sürede çalmadığımız kapı, denemediğimiz yargı mekanizması kalmadı. Ama hepsi yüzümüze kapandı" dedi.
 
Birkaç ailenin maddi imkansızlık nedeniyle devletin teklif ettiğini tazminatı aldığını belirten Encü, geride kalan ailelerin tazminatı almayacağı ve hukuki olarak sonuna kadar mücadelelerini sürdürmekte kararlı olduğunu belirtti.
 
2002'de AKP'nin iktidar olması, olağanüstü halin kaldırılması ve fiili çatışmasızlık ortamının oluşmasıyla kaçakçılığının açık bir şekilde yapılmaya başlandığını kaydeden Encü, devamında şunları söyledi:
 
"O tarihlerde ben İstanbul'daydım. Sınır ticareti başlayınca ailem 'orada çalışacağınıza gelin burada çalışın' diye haber gönderdi. Binlerce insan bu işi yaptı. Katliam olayına kadar ara ara duraksa da, kimi zaman askerlerle kovalamacanın yaşandığı ve bazen mallara el konulsa da 1-2 metre karın olduğu kış aylarında bile devam etti. Bu herkes tarafından bilinen bir şeydi. Katliamdan sonra bir süre daha devam etti ama çözüm sürecinin bitiminden itibaren tamamen durdu."