HDP: İnfaz Yasasının koronavirüs ile ilgisi yok

HDP: İnfaz Yasasının koronavirüs ile ilgisi yok

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Türkiye’de çıkarılan İnfaz Yasasının yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile bir ilgisinin olmadığını söyledi.

Rûdaw TV’nin Nûroji Dostan programına katılan Hüseyin Kaçmaz, AK Parti ve MHP’nin ortak olarak hazırladığı ve Meclis’te oylanarak yasalaşan infaz düzenlemesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Hüseyin Kaçmaz, İnfaz Yasasının cezaevindeki Kürtlerin yararlanmaması esası üzerine hazırlandığını belirtti.

İnfaz Yasasının Anayasaya aykırı olduğunu kaydeden vekil Kaçmaz, “Yasanın koronavirüsle bir ilgisi yok kendileri daha önce de 8 aydır bu yasa üzerinde çalıştıklarını söylediler. MHP iki yıl önce af talebini gündeme getirmişti” dedi.

Yasa ile 90 ile 120 bin arasında kişinin serbest bırakılacağını dile getiren Kaçmaz, Kürt siyasi tutuklular, gazeteciler ve muhaliflerin bırakılmayacağını ifade etti.

“Af paketi MHP’nin çetelere, dolandırıcılara ve mafyaya verdiği sözler üzerine çıktı. Koronavirüsle ilgisi yok” diyen Kaçmaz, sözlerine şunları ekledi:

“Türkiye’de hukuki bir durum kalmamış. Tutuklu ve hükümlüler risk altında ve koronavirüs vakaları var. 800’ü 2 yaşın altında bin 500 çocuk cezaevlerinde var bunlar hepsi risk grubu içinde yer alıyor.”

Muhalefet olarak oylamaya az katılım gösterilmesine ilişkin eleştirilerin yerinde olduğunu kabul eden Kaçmaz, daha yüksek bir katılım gösterebileceklerini ifade etti.

Kaçmaz, ayrıca HDP olarak etkili bir muhalefet yürüttüklerini vurguladı.

Mecliste önceki gün onaylanan yasa ile Türkiye ve Kürt illerinde 90 bin civarında mahkum tahliye edildi.