HDP Milletvekili Adem Geveri: Dünya, Kürdistan’ın bağımsızlığına saygı göstermeli

HDP Milletvekili Adem Geveri: Dünya, Kürdistan’ın bağımsızlığına saygı göstermeli

Kürdistan Başkanı Mesud Barzani başkanlığında Kürdistan’daki siyasi parti temsilcileri toplantısında Kürdistan’ın bağımsızlık referandumunun 25 Eylül’de gerçekleştirilmesi kararının alınması ardından, ulusal ve uluslararası alanda kararla ilgili açıklamalar gelmeye devam ediyor.

Konuyla ilgili Kurdistan24’e açıklamalarda bulunan Halkların Demokrasi Partisi (HDP) Van Milletvekili Adem Geveri, Kürdistan’a komşu ülkeler ile diğer dünya ülkelerinin Kürdistan halkının bu kararına saygı göstermeleri ve Kürdistan’ın bağımsızlığını tanımaları gerektiğini söyledi.

Kürdistan’da 25 Eylül’de yapılmasına karar verilen referandumun bağımsızlığı hedeflediğini ve dünya vurgulayan Geveri, bunun Kürdistan halkının dünyadaki diğer halklar gibi kendi iradesiyle kaderini tayin etmesi açısından önemli olduğunu söyledi.

“BAĞIMSIZ DEVLETİN TEMELLERİ ATILACAK”

Eylül ayında referandumun gerçekleşmesi ardından Kürdistan’da yavaş yavaş bağımsız devletin temellerinin atılacağına inandığını söyleyen Adem Geveri, “Güney halkımızı kutluyorum. Umut ediyorum sadece Güney Kürdistan halkı için değil tüm Kürdistan parçalarındaki halkımızın verdiği emek ve bedeller boşa gitmez.” diye konuştu.

Uluslararası topluma seslenen Adem Geveri, dünyadaki diğer halkların kendi iradeleriyle geleceklerine karar vermesine nasıl destek verilmişse, Kürdistan halkının iradesine de saygı gösterilmesi gerektiğini belirtti.

Geveri şunları söyledi:

“Umut ediyorum, Avrupalı ve dünyanın diğer demokratik ülkeleri, 25 Eylülde ortaya çıkacak Kürdistan halkının iradesine saygı gösterir, Kürt halkına destek verir, referandum sonuçlarını kabul eder ve Kürdistan’ın bağımsızlığını tanırlar.”

“KOMŞULAR GERÇEKLİĞİ GÖRÜP BUNU KABUL ETMELİ”

Kürdistan’a komşu ülkelerin referandum kararına yaklaşımlarına da değinen Geveri, yıllarca Kürtleri egemenliklerinde tutan komşu ülkelerin de artık bu gerçekliği görüp bunu kabul etmeleri gerektiğini vurguladı. Geveri, “Bu devletler, bağımsızlığı kendileri açısından ne kadar meşru görüyorlarsa, Kürt halkının da bu hakkına saygı göstermeliler. Bu devletlerin Kürtlere barışçıl yollarla yaklaşması gerekir.” dedi.