Abadi:Referandum bu süreçte doğru değil

Abadi:Referandum bu süreçte doğru değil

Irak Başbakanı Haydar Abadi, Bağdat'ta hükümet sarayında haftalık basın toplantısı düzenledi.

Abadi, Kürdistan'ın aldığı referandum tarihi kararının kararıyla ilgili olarak, "Referanduma gitmek sorunları çözmek yerine daha da çetrefilleştirir." dedi.

Kürdistan'ın aldığı referandum kararının bölge ülkeleri için tehdit olacağını savunan Abadi şöyle konuştu:

"Her halkın belli bir hedef ve umudu var, buna saygı duyuyoruz. Kürt kardeşlerimizin de bu tür (bağımsızlık) umutlarının olduğunu düşünme hakları vardır ancak biz tek bir vatan toprağı üzerinde yaşıyoruz. Ortaklıklarımız çok. IŞİD hala Telafer ve Havice'de varlık gösteriyor. Referandum bu süreçte doğru değil ve başarılı bir adım da değil. Kürtler birinci derece Irak vatandaşıdır. Bazı sorunlarımız var ancak bunlar çözülmeli. Bu sorunların çözümünün referandumdan geçtiğini düşünmek mantıklı değil. Dünya kapanma değil iş birliğine yöneliyor. Bu konuyla (referandum) ilgili ayrıca komşu ve bölge ülkeleriyle de ciddi sorunlar var ve olacak. Komşu ülkeler bu adıma milli güvenliklerine tehdit olarak bakar. Referanduma gitmek sorunları çözmek yerine daha da çetrefilleştirir."

İbadi, tüm Kürt siyasi partileri, yol haritası çizmek ve askıya alınan sorunların çözümü için Bağdat'ta diyaloğa çağırdı.