HDP, TBMM’de oturma eylemine başladı

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun hakkındaki kesinleşmiş yargı kararı Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda okundu. Kararın okunması ile Gergerlioğlu'nun milletvekilliği düşürüldü. Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesinin ardından HDP’liler oturma eylemine başladı. AKP’liler Gergerlioğlu’nun birkaç kez salondan çıkarmaya çalıştı ancak HDP ve CHP’liler tepki gösterince Genel Kurul kapandı.

HDP, TBMM’de oturma eylemine başladı

Gergerlioğlu zorla çıkartılmaya çalışıldı

Gergerlioğlu'nun milletvekilliğinin düşürülmesi, kararın okunmasından çok kısa bir süre sonra TBMM'nin internet sitesine de yansıtıldı. TBMM Başkanvekili Celal Adan daha sonra idare amirlerini Gergerlioğlu'nu çıkarmak için göreve çağırdı.

Duvar’dan Nergis Demirkaya’nın haberine göre; AK Partili Meclis İdare Amirleri Alpay Özalan ve Ali Şahin Gergerlioğlu'nu çıkarmak için HDP grubuna doğru gitti. HDP milletvekilleri ise Gergerlioğlu'nun önünde set oluşturdu. Bu arada gerilim ve itişmeler yaşandı. Bunun üzerine oturuma tekrar ara verildi. Kısa süre sonra geri dönen Celal Adan kavga ve gürültü durumunda genel kurulun kapatılmasını öngören içtüzük maddesine dayanarak Genel Kurulu kapattı.

HDP Eş Genel Başkanı: Hukuk yok, Anayasa yok ama direnen halkın vekilleri var!

Gergerlioğlu ve HDP'li milletvekillerinin Genel Kurul salonunda bekleyişi sürüyor. Öte yandan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da Genel Kurul’a geldi. Burada açıklama yapan Sancar, Bu, demokrasiye darbe operasyonunun yeni bir adımıdır. Hukuk yok, Anayasa yok ama direnen halkın vekilleri var! Bu saldırılara karşı dimdik durmaya devam edeceğimize kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

Ne olmuştu?

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Gergerlioğlu'nun sosyal medyadan yaptığı bir haber paylaşımı nedeniyle "örgüt propagandası" suçlamasıyla 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmasını öngören yerel mahkeme kararını 19 Şubat'ta onayladı. Yargıtay'ın onama kararı, geçen hafta Perşembe günü Meclis'e ulaştı. Kararla ilgili Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunan Gergerlioğlu, aynı zamanda da "tedbir" kararı alınması talebinde bulunmuştu. Gergerlioğlu'nun bireysel başvurusuyla ilgili süreç devam ederken, tedbir kararı reddedildi.