HDP'li vekil: Türkiye sınırlarını IŞİD geçsin diye açtı

HDP Kızıltepe 3’üncü Olağan Kongresi’nde konuşan HDP’li Başaran, Türkiye’nin amacının  barışı inşa etmek olmadığını dile getirerek, “Sınırlarını DAİŞ’in geçmesi için açtılar” dedi.

HDP'li vekil: Türkiye sınırlarını IŞİD geçsin diye açtı

HDP Kızıltepe 3’üncü Olağan Kongresi’nde konuşan HDP’li Başaran, Türkiye’nin amacının  barışı inşa etmek olmadığını dile getirerek, “Sınırlarını DAİŞ’in geçmesi için açtılar” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kızıltepe İlçe Örgütü 3’üncü Olağan Kongresi’ni gerçekleştirdi. “Umut ve cesaret ile örgütlenelim faşizmi yenelim” şiarıyla gerçekleştirilen kongreye HDP milletvekilleri Ebru Günay, Ayşe Acar Başaran, Kızıltepe Belediyesi eşbaşkanları Nilüfer Elik, Zeyni İpek, HDP Parti Meclisi (PM) üyeleri, Barış Anneleri İnisiyatifi, 78’liler Derneği’nin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.Divan oluşumunun ardından başlayan kongrede kısa bir konuşma yapan Barış Anneleri İnisiyatifi’nden Emine Koç, birlik ve beraberlik mesajı verdi. 

Ardından HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran da, bu coğrafyada yaşayan diğer halklar gibi Kürtlerin de bin yıldır özgür yaşamak için mücadele verdiğini söyledi. Başaran, özellikle son yüzyılda coğrafyanın sınırlarının uluslararası güçler tarafından çizildiğini ve bu sınırlar ile Kürtlerin haklarının alınmak istendiğini vurguladı. Kürtlerin haksız ve statüsüz bırakılmak istendiğine dikkat çeken Başaran, “AKP ve MHP faşizmi ile Kürtler yok edilmek isteniyor. Son beş yıldır her gün savaş ve katliam var” dedi.

AKP ve MHP’nin Kürt düşmanlığı üzerinden siyaset yaptığını vurgulayan Başaran, “Şehirlerimiz yakıldı. Yüzlerce arkadaşımız bodrumlarda bütün dünyanın gözü önünde yakıldı. Binlerce arkadaşımız da dört duvar arsında tutsak edilmiş” diye konuştu. Kürtlere dilinin kimliğinin ve tarihinin unutturulmak istendiğini söyleyen Başaran, “Rojava’da amaçları barış inşa etmek değil. DAİŞ o topraklarda katliamlar yaparken bu devlet için herhangi bir sorun yoktu. Sınırlarını DAİŞ’in geçmesi için açtılar. Suriye halkları büyük bir direnişle Rojava’da yeni bir sistem inşa edince Türkiye bunu kabul edemedi ve saldırmaya başladı. Bu politikalarını Efrîn’de de yaptılar. Çetelerle birlikte saldırıya geçtiler. Bu kabul edilemez. Buna karşı birlik olmamız lazım” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından faaliyet raporları okundu. Yeni yönetim için adaylar delegelere sunuldu. İlçe Seçim Kurulundan gelen yetkililerin gözetiminde yapılan seçimde HDP Kızıltepe ilçe eşbaşkanlığına Yekta Zankırtlı ve Kadri Işık seçildi.