Heşdi Şabi, Şengal'den İsrail'i mi hedef alacak?

Heşdi Şabi, Şengal'den İsrail'i mi hedef alacak?

Şengal Dağı’na yerleşen Heşdi Şabi’nin asıl amacının İran’ın “Şii Hilali” projesi olduğu ve Tahran’ın Şengal’den İsrail’i hedef alabileceği ifade ediliyor.

Rûdaw’a konuşan tecrübeli peşmerge Kasım Derbo, “Heşdi Şabi’ye bağlı güçler şu an Çılmeran’a yakın Şengal Dağı’nda konuşlanmış durumda” dedi.

Ezdihan Birliği Komutanı Nayif Casım ise, “17 Ekim’den sonra Irak ve Heşdi Şabi’ye bağlı çok sayıda komutan Şengal’e geldi. Şengal Dağı’na gelen komutanlardan biri de Ebu Mehdi El Mühendisi’dir” diye konuştu.

Heşdi Şabi, 67 milis gruptan oluşuyor. Bunlardan 40’ı Kudüs ordusuyla sıkı ilişki içinde. Esaybi Ehli Hak, Ketibey Hizbullah ve Bedir Tugayları’nın komutanları ise İran Devrim Muhafızları (Pasdaran) ile derin ilişkilere sahip.

Rûdaw’a konuşan askeri uzman Mesud Salih, “Şengal ve Şengal Dağı İran için çok önemli. Suriye sınırının yanı sıra, İran Şengal Dağı üzerinden İsrail’e tehdit oluşturuyor. İran Şehab-1 ve Şehab-2 füzelerine sahip. Bu füzeler 1600 kilometre uzaklığı hedef alabiliyor. Şengal Dağı ise İsrail’den 1000 kilometre uzaklıkta bulunuyor” diye konuştu.

Şengal Dağı stratejik öneme sahip

Güney Kürdistan’dan Batı Kürdistan’a (Rojava) uzanan Şengal Dağı oldukça stratejik bir öneme sahip.

Irak Baas Ordusu, Şubat 1991 yılında Çılmeran bölgesinden 40 füzeyle İsrail’i hedef aldı. İsrail ise, Baas ordusunun saldırısına hava bombardımanıyla karşılık verdi. Bombardımanda yaklaşık 50 Ezidi Kürt hayatını kaybetti.

Heşdi Şabi güçleri şu an ağır silahlarla aynı bölgeye yerleşmiş durumda.