Hindistan'da mahkeme 16. yüzyıldan kalma tarihi camiyi Hint tapınağına çevirme kararı verdi

Hindistan'da mahkeme 16. yüzyıldan kalma tarihi camiyi Hint tapınağına çevirme kararı verdi

Hindistan'da mahkeme, 16. yüzyıldan kalma Babür tarihi camiyi tapınağa çevirme kararı aldı. Caminin tapınağa dönüştürülme inşaatı, Hindistan başbakanının katılacağı törenle başlayacak.

Hindistan'da Narendra Modi başbakanlığındaki BJP hükümeti, yıllardır Müslümanlara karşı ayrımcı politikalar izlemekle suçlanıyor. Aşırı milliyetçi BJP partisinin politikaları nedeniyle müslümanlara ülkede daha önce çeşitli kez saldırı düzenlendi. Cami kararının da gerginliklere yol açabileceği belirtiliyor.

Euronews Türkçe'nin haberine göre Hindistan Yüksek Mahkemesi, Uttar Pradeş eyaletinin Ayodhya kentinde, Müslümanlar ve Hindular arasında süren Babür Camii arazisiyle ilgili davada geçtiğimiz kasım ayında Hindular lehine karar vermişti.

Mahkeme, 1992 yılında radikal Hindular tarafından yıkılan Babür Camii’nin bulunduğu alanın bir Hint tapınağı inşa edilmek üzere Hindulara verilmesi, bunun karşılığında şehirde Müslümanlara cami inşa etmeleri için yaklaşık beş dönümlük başka bir arazi tahsis edilmesi yönünde karar vermişti.

Babür Camii için protesto gösterisi düzenleyen Müslümanlar

 

Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin katılacağı bir tören ile Hindu tapınağının inşaatı başlayacak. Tören ise nüfusun büyük bir kısmının Müslüman olduğu Keşmir'in yarı özerkliğinin tartışmalı olarak iptal edilmesinin ilk yıl dönümü olan 5 Ağustos'ta gerçekleşecek.

Yerel basında çıkan haberlere göre Modi, 40 kilogram ağırlığında gümüş bir tuğla koyacak. Ganj nehrinden gelen kutsal su ve dört ana Hindu türbesinden alınan kutsal toprak ritüellerde kullanılacak.