Hol Kampı’ndaki 96 IŞİD’li aile Irak’a getiriliyor

Rojava'daki Hol Kampı’ndan 96 IŞİD’li aile daha bugün Irak’a geri getirilecek. Irak Parlamentosu Milletvekili Şêrwan Duberdani, getirilen ailelerin hem Musul ve hem de Kürdistan Bölgesi güvenliği için tehdit oluşturabileceklerini söyledi.

Hol Kampı’ndaki 96 IŞİD’li aile Irak’a getiriliyor

Çeşitli tepkilere ve rahatsızlıklara rağmen bugün 96 IŞİD’li ailenin daha Haseki’de, Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) kontrolü altındaki Hol Kampı’ndan Irak’a getirileceği öğrenildi.

Geçen yıl üç grup halinde getirilen aileler, Musul kentindeki Cedaa Kampı’na yerleştirilmişti.

Bugün Irak’a ulaşacak olan ailelerin, Musul, Selahaddin, Kerkük, Diyala, Babil ve Anbarlı aileler olduğu öğrenildi.  

Irak Parlamentosu Milletvekili Şêrwan Duberdani, “Şimdiye kadar 300’e yakın aile Rojava’dan getirildi. Bazı aileler Musul’daki Cedaa ve Hasan Şam kamplarına yerleştirilirken bazıları da Kürdistan Bölgesi’ne teslim edildi” dedi.

Ailelerin hala “ciddi tehdit potansiyeli” olduğunu belirten Duberdani, “Ailelerin 15, 16, 17 yaşında artık yetişkin sayılacak çocukları var. Bu aileler Musul ve Kürdistan Bölgesi güvenliğine tehdit oluşturabilir. Geçmişte de aileler getirildiğinde özellikle tartışmalı bölgelerde IŞİD saldırılarının arttığını gördük” ifadelerini kullandı.

IŞİD’li aileler Irak hükumeti ile Birleşmiş Milletler arasındaki anlaşma gereği geri getiriliyor. Irak’a getirilenler önce soruşturmadan geçirilip ardından kamplara yerleştiriliyor.

Hol Kampı’nda yaklaşık 66 bin kişi yaşıyor. Bunlardan yaklaşık 30 bini Iraklı, 25 bini Suriyeli ve diğerleri ise 66 farklı ülkenin vatandaşı. /Rudaw