Hol Kampı’ndan gönderilen 30 IŞİD’li aile üyesi kayıp

Eski Irak Parlamentosu Kürt milletvekili Viyan Dexil, 30 kişilik 6 IŞİD’li ailenin Rojava’dan Irak’a getirildikleri sırada kaybolduklarını, Irak hükümetinin de bu dosyadan haberdar olduğunu ancak bu konuda her hangi bir somut adım atmadığını söyledi.

Hol Kampı’ndan gönderilen 30 IŞİD’li aile üyesi kayıp

IŞİD’li ailelerin Rojava'daki Hol Kampı’ndan Irak’ın Musul kentinde bulunan Cedaa Kampı’na gönderilmesi süreci geçtiğimiz hafta başlamıştı.

İlk etapta 101 IŞİD’li ailenin Cedaa Kampı’na yerleştirilmesi bekleniyordu.

Rûdaw’a konuşan Eski Irak Parlamentosu Ezidi Kürt milletvekili Viyan Dexil, geçtiğimiz hafta 100 IŞİD’li ailenin Hol kampından Cedaa Kampı’na gönderildiğini ancak bunlardan sadece 94 ailenin Musul’daki kampa yerleştirildiklerini belirtti.

 Tehlikeli bir durumun söz konusu olduğunu söyleyen Dexil, “ Aileler gündüz gönderildiler ancak 30 kişilik 6 aile sınır bölgelerinde ortadan kayboldular. Bu olay bize tehlikeli bir sürecin beklendiğini söylüyor” diye konuştu.

Dexil, kaybolan IŞİD’li ailelere ilişkin şu ana kadar her hangi bir soruşturmanın başlatılmadığını belirterek, bu durumda birkaç tehlikeli senaryo olduğunu söyledi.

Dexil, “Bütün ihtimaller açık. Belki de tanınmış bir üst düzey IŞİD mensubunun ailesi olarak ya da yüklü bir para karşılığında serbest bırakıldılar. Veya arkasında çok bir siyasi sebep var. Bu nedenle ciddiyetle araştırılması gerekiyor” dedi.

Musul halkı dönmelerini istemiyor

Musul Valisi Necim Cuburi, Irak Başbakanı Mustafa Kazimi’ye gönderdiği mektupta IŞİD’li ailelerin Musul'a dönüşünden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi ve bu kişilerin yerel halkın saldırısına uğrama ihtimalinden bahsetmişti.

Demokratik Suriye Güçleri Genel Komutanı (DSG) Mazlum Abdi, daha önce birçok kez denetimleri altındaki kamplarda bulunan IŞİD’lilerin vatandaşı oldukları ülkelere alınmaları için çağrıda bulunmuştu.

Öte yandan Rûdaw’a konuşan Rojava Özerk Yönetimi Göç Komisyonu Başkanı Pêştir Şêrwan Dûberdanî, “Özerk Yönetim yetkilileri ile Irak yetkilileri 500 ailenin dönüşü için anlaştılar. Bu 500 aile arasında kadın ve çocuklar da bulunuyor. Bu kararın bundan önce uygulanması gerekiyordu. Fakat Irak hükümetine bağlı nedenlerden dolayı kararın uygulanması gecikti” dedi.

Özerk Yönetim’in açıklamalarına göre sadece Hol Kampı’nda 60 bini aşkın kişi kalıyor.

Rudaw