İdlib krizi, AB-Türkiye mutabakatını çökertebilir

İdlib krizi, AB-Türkiye mutabakatını çökertebilir

Cihatçıların Suriye’deki son kalesi olan İdlib kenti yaklaşık dört aydır ağır bombardıman altında. Rusya destekli Suriye ordusunun İdlib’deki operasyonları hızla devam ederken, bir yandan da ağır insani dram yaşanıyor. Mülteci kuruluşları son operasyonların bugüne kadarki en büyük toplu göç dalgasına sebep olduğuna dikkat çekiyor. 

Alman Ekonomik Araştırma Enstitüsü'nün (ifo) Uluslararası Göç Araştırmaları Direktörü Panu Poutvaara da İdlib'deki durumun daha da kötüleşmesi ve yeni bir göçmen krizinin yaşanması durumunda AB ve Türkiye arasındaki göçmen mutabakatının çökebileceği uyarısında bulunuyor.

DW Türkçe'ye konuşan Panu Poutvaara, "Türkiye yeni bir göçmen akını ile karşı karşıya kaldığı takdirde, hem siyasi hem ekonomik hem de yönetimsel olarak AB ile mutabakat kapsamındaki yükümlüklerine bağlı kalmakta çok zorlanır” diyor. Poutvaara’ya göre AB-Türkiye mutabakatı çöker ya da uygulanamaz noktaya gelirse, AB'ye gelen göçmenlerin sayısı dramatik bir şekilde artar ve bu sadece Türkiye'yi değil Avrupa'yı da devasa bir sınamayla karşı karşıya getirir.

Ortadoğu'daki durumun patlamaya hazır ve son derece hassas olduğunu belirten  Poutvaara, yeni bir göçmen krizi yaşanması durumunda Avrupa’daki popülist partilere olan desteğin de artacağını ifade ediyor.

Poutvaara, şunları söylüyor:

“Almanya'da sağ popülist partiye destek çok ciddi oranda artmış olsa da İtalya gibi diğer Avrupa ülkelerine kıyasla yine de kısmen sınırlı kaldı. 2015-2016 yılındakine benzer yeni bir mülteci akını yaşanması halinde korkarım ki popülist partiye destek artar. Yunanistan ve İtalya gibi pek çok Avrupa ülkesinde halen finans krizinin etkileri, Euro Bölgesi borç krizinin etkileri sürüyor. Alman ekonomisindeki zayıflama nedeniyle mevcut mültecilerin entegrasyonunu bile Almanya için de çok daha güçleşir.”

DW Türkçe'nin haberine göre İdlib’le beraber yeni bir göçmen krizi kapıdayken, Yunan adalarında ise sığınmacı sayısının arttığı ifade ediliyor. Bunun üzerine Avrupa Komisyonu, Yunanistan’dan Türkiye’ye daha fazla sığınmacı iade etmesini istiyor. 

Die Welt gazetesinin haberine göre Avrupa Komisyonu’nun göçün gelişimiyle ilgili hazırlanan özel bir raporuda, Yunanistan’dan Türkiye’ye sığınmacıları geri gönderme işlemlerinin “düşündürücü bir biçimde yavaş” yapıldığı belirtiliyor. 

Ayrıca “geri göndermelerin etkin bir biçimde yapılabilmesi için Yunan makamlarıyla koordineli bir biçimde hareket etmeye ihtiyaç olduğu” ifade ediliyor. “İltica konusundaki nihai kararların da artırılması” gerektiği de raporda yer alıyor.

Ege’deki Yunan adalarında bulunan sığınmacıların durumuna değinilen raporda şu ifadeler geçiyor:

 “Yunan makamlarının derhal harekete geçmesi gerekliliği hâlâ bir ihtiyaçtır, adalardaki yükü azaltmak ve iadeleri artırmak için stratejik bir hareket tarzı da buna dâhildir.”