İki yıl önce Erdoğan: Bağımsız Kürdistan Irak'ın iç meselesidir, bizi ilgilendirmez

İki yıl önce Erdoğan: Bağımsız Kürdistan Irak'ın iç meselesidir, bizi ilgilendirmez

Karar gazetesi yazarı Elif Çakır, bugünkü "Bağımsızlık referandumu Irak'ın kendi iç meselesi değil mi?" başlıklı yazısında, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2015 yılında, bağımsız Kürdistan'a destek verdiğini ve bunu Irak'ın bir iç meselesi olarak gördüğünü hatırlattı.

Elif Çakır'ın yazısına göre, Erdoğan'ın o sözleri şöyle bir ortamda söyledi:

"Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin (6 Mayıs 2015) ABD ziyareti sonrasındaki 'Ne zaman olacağını söyleyemem ama bağımsız Kürdistan geliyor' sözleri ve ABD’nin Kuzey Irak’ın bağımsızlığına yeşil ışık yakması Cumhurbaşkanı Erdoğan’a soruldu:

“Mesut Barzani’nin açıklamaları ve Amerika’nın bağımsız Kürdistan’a yeşil ışık yakması, Türkiye’nin Cumhurbaşkanı olarak sizi düşündürmüyor mu?”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu soruya yanıtı şöyle oldu:

“Bağımsız Kürdistan meselesini Irak’ın birinci derecede kendi iç meselesi olarak değerlendirmek gerekiyor. Yani Irak, kendi içinde eğer böyle bir eyaleti bu şekilde bölünme ile neticelendiriyorsa bu onun iç sorunudur, bizi ilgilendirmez.” (22 Mayıs 2015)

'Kürdistan diyen Mustafa Kemal’de mi bölücüydü?'

Çakır, ayrıca 16 Kasım 2015 tarihinde, Erdoğan'ın, ilk kez ‘Kürdistan’ kelimesini kullandığını da hatırlatarak şöyle devam etti: "Barzani’yi Kuzey Irak Kürdistan lideri olarak alkışlattı ve ‘Kuzey Irak Kürdistan’ında yaşayan kardeşlerimi muhabbetle selamlıyorum’ dedi.

Almanya’dan Erdoğan’a “Bölücülük yapıyorsunuz. Dilinize sahip çıkın” diyen MHP lideri Devlet Bahçeli’ye Erdoğan’ın cevabı TBMM’den AK Parti grup toplantısından oldu:

“Bize bölücü diyorlar. Peki Kürdistan diyen Mustafa Kemal’de mi bölücüydü?” (19 Kasım 2013)

Düne kadar Kuzey Irak’a bakışımız, bağımsızlık referandumuna bakışımız, Barzani’ye yaklaşımımız böyleydi?

Barzani’ye ‘Türkiye’nin karşı çıkacağını zannetmiyorum’ dedirten ve emin kılanda bu yaklaşımlardı işte.

Peki, şunu söyleyebilir miyiz?

Ama biz Barzani’yi Diyarbakır’a davet ederken, çözüm sürecinde yanımızda olmasını isterken Barzani’nin kafasında ‘bağımsız Kürdistan’ diye birşey olduğunu bilmiyorduk!

Diyebilir miyiz?"