İlham Ahmed: ABD Kürtlere açık taahhütte bulundu

Demokratik Suriye Meclisi (DSM) Yürütme Kurulu Eşbaşkanı İlham Ahmed, ABD'nin Suriye'den çekilmeyeceklerine dair taahhütte bulunduğunu belirterek, "Kalacaklarını ve çekilmeyeceklerini söylediler" dedi.

İlham Ahmed: ABD Kürtlere açık taahhütte bulundu

Washington'daki temaslarının ardından Reuters’a konuşan İlham Ahmed, ABD'nin Suriye'deki askerlerini çekmeyeceğini söyledi.

Ajans, Batı’nın Afganistan'dan kaotik bir şekilde çekilmesinin Joe Biden yönetiminin de Ortadoğu’dan çekilmesi olasılığının Ortadoğu’daki müttefiklerinde endişe yarattığına dikkat çekti.

Ancak İlham Ahmed, ABD'nin çekilmeyeceği yönünde “Kürtlere açık bir taahhütte bulunduğunu” belirtti.

ABD'nin “IŞİD'i yok etmek, Rojava’da altyapı inşa etmek ve 10 yıldan uzun süredir devam eden iç savaşın ardından siyasi çözüm arayışlarıka katılan bir aktör olarak Suriye'de kalacağını” belirten Ahmed, “Trump yönetimi döneminde ve Afganistan’dan geri çekilme sırasında tavırları belirsizdi, ancak bu sefer her şeyi netleştirdiler” diye konuştu.

Ahmed, Kürtlerin Amerikalılardan Suriye ile Irak arasındaki Al-Yaarubiyah sınır kapısını uluslararası yardım için yeniden açmaya yardım etmelerini ve siyasi bir çözüme yardım etmede rol oynamalarını istediğini söyledi.

Geçen ay Moskova'da Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile görüşen Ahmed, Kürtlerin "Suriye'deki ana aktörlerden" Ruslarla görüştüklerini, İran ile de diyaloğa hazır olduklarını belirtti.

Ajans, Özerk Yönetimin, siyasi çözüm için Şam'la da görüştüğüne dikkat çekti.

İlham Ahmed, geleceğe dair düşüncelerini ise, "Kısa vadede pek bir şey görmüyoruz. Amerikalıların Suriye'de siyasi bir çözüm için daha aktif bir rol oynamasını umuyoruz, yapmalılar” sözleri ile dile getirdi.

/Rudaw