İlham Ahmed: Türkiye ya Kürtler'le barış sürecine dönecek ya da...

İlham Ahmed: Türkiye ya Kürtler'le barış sürecine dönecek ya da...

Türkiye, ABD ve NATO'nun tepkisine rağmen S-400 füze savunma sisteminden vazgeçmiş değil. S-400'lerin Temmuz'da teslim edilmesi bekleniyor. Erdoğan, yaptığı açıklamada temmuz öncesinde de teslimatın yapılabileceğini ifade ediyor. ABD ile yaşanan krizin ardından F-35'lerin teslimatının askıya alınması da gündemde.

Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Yürütme Kurulu Başkanı İlham Ahmed, Suriye'de IŞİD'in yenilgisi, uyuyan hücreler, IŞİD'lilerin yargılanması ve Türkiye'deki seçim sonuçlarının uluslararası ittifak politikalarına yansımalarını Artı Gerçek'ten Ahmet Nesin'e değerlendirdi.

Ahmed, IŞİD için, "şu anda bir vurdum duymazlık var ki bu da ciddi bir tehlike oluşturmaktadır. Ayrıca uyuyan hücrelere karșı destek gerekiyor, hem hava desteği hem de yerde destek gerek" diyor.

"Türkiye'de yapılan seçimler sonrasında ABD, Rusya ve İran'ın Erdoğan'a karşı politikası nasıl olur?" sorusuna ise şu yanıtı veriyor:

Türkiye'deki seçimler AKP gerçeğini gözler önüne sermiştir. Türkiye'nin önünde iki yol var; ya Kürtlerle yeniden barış sürecine dönüp, demokrasi düşmanlığından vazgeçerek selametli yola girecek -ki bu yol onu gelmekte olan tufandan korur-  ya da tuttuğu yola devam eder ve tufana kapılır.

ABD Türkiye’nin NATO'da kalmasından yanadır. Eğer Türkiye NATO’dan çıkarsa, Batı Bloku'ndan tamamen uzaklaşır. ABD AKP'siz Türkiye tercihine yoğunlaşır.

Türkiye Batı Bloku’nun kalıcı üyesidir, AKP gelir geçer. Bunun yanında Rusya Türkiye'yi kendi blokunda görmek istiyor, böyle çabası var. Fakat bana göre bu geçici bir çaba. İdlib her iki taraf açısından da önemli ve İdlib probleminin bazı sonuçları olacaktır.