Irak Genelkurmayı: Kürdistan Bölgesi’nin kararını bekliyoruz

Irak Genelkurmayı: Kürdistan Bölgesi’nin kararını bekliyoruz

Irak Genelkurmay Başkanlığı, Musul’da bugün Peşmerge Güçleri’nden heyetle düzenledikleri toplantıda, bazı konularda anlaştıklarını ancak son karar için Kürdistan Bölgesi’nden haber beklediklerini açıkladı.

Kürdistan Bölgesi ve Irak Merkezi Hükümeti’nden askeri yetkililer, yaşanan çatışmaların son bulması için dün Musul’da bir araya geldi.

Musul’da düzenlenen toplantıda, Irak’ın Kürdistan Bölgesi’nde tartışılan bölgelere Irak güçlerinin yerleşmesi ve sınır kapılarının teslim talebi olduğu belirtildi.

Irak Genelkurmay Başkanı Osman Al Ganimi, toplantı sonunda yaptığı açıklamada, “Bazı konularda ortak anlaşmaya vardık. Diğer konular için de muhatap heyet Kürdistan Bölgesi yetkililerine danışıp, son kararlarını telefonla iletecekler” dedi.

Osman Al Ganimi, toplantıda anlaşmaya varmadıklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Karşı taraf için durduk. Kürdistan Bölgesi’ne dönerek son kararlarını verecekler. 24 saat ateşkes kararı alınmıştı. Anlaşmaya varılmaz ise önümüzdeki saatlerde başka görüşler belirecek.” 

Irak Hükümeti Sözcüsü Sadi Hadisi ise, “Amacımız 2003 yılı sınırına gelmektir. Bir diğer anlamda Irak’ın Amerika ve koalisyon güçleri tarafından kurtarılması öncesine gelmek istiyoruz” dedi. 

Peşmerge Bakanlığı’nı vekaleten yürüten Kerim Şingali başkanlığındaki Kürdistan Bölgesi heyetinden, Peşmerge Güçleri 70. Birliği Komutanı Cafer Şeyh Mustafa, Zeravani Komutanı Aziz Veysi, Mahmur Cephesi Operasyonlar Sorumlusu Sirvan Barzani ve Peşmerge Genel Komutanı Cemal Eminki yer aldı.