Irak ordusu-Peşmerge ortak tugayları eğitime başlıyor

Peşmerge ile Irak ordusunun IŞİD’e karşı mücadele kapsamında kurduğu iki ortak tugayın Aralık ayının başında Erbil’de askeri eğitime başlayacağı bildirildi.

Irak ordusu-Peşmerge ortak tugayları eğitime başlıyor

Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı’ndaki Kürdistan Bölgesi Temsilcisi Tümgeneral Abdulhalik Talat, Peşmerge ile Irak ordusunun kurduğu iki ortak tugayda yer alacak askeri personelin 1 Aralık 2021 tarihinde askeri eğitime başlayacaklarını söyledi.

Rûdaw’a konuşan Talat, başkent Erbil’de gerçekleşecek olan eğitim devresinin iki ay süreceğini bildirdi.  

Tümgeneral Abdulhalik Talat, “Ortak tugaylar eğitimlerini tamamladıktan sonra belirlenen bölgelerde göreve başlayacak” dedi.

Irak ordusu ile Peşmerge’nin denetimindeki tampon bölgelerin oldukça geniş bir bölgeyi kapsadığını ifade eden Talat, “Bu iki tugayın tüm bu bölgeleri kontrol edebilmesi çok zor” ifadelerini kullandı.

IŞİD güvenlik boşluğundan yararlanıyor

Irak ordusu ve Peşmerge güçlerinin konuşlandığı bölgeler arasında kalan Kerkük, Musul ve Diyala'nın özellikle kırsal kesimlerinde IŞİD aktif bir şekilde hareket ederek saldırılar düzenliyor.

Bölgedeki güvenlik boşluğundan istifa eden IŞİD, zaman zaman başta siviller olmak üzere güvenlik güçleri ve enerji altyapılarını da hedef alıyor.

IŞİD’in artan faaliyet ve saldırılarının ardından Erbil ile Bağdat askeri heyetleri, güvenlik boşluğunun doldurulması için harekete geçmişti.

Temmuzda karar verilmişti

Peşmerge Bakanlığı ile Irak Savunma Bakanlığı, Temmuz 2020’de 4 ayrı Ortak Koordinasyon Odası’nın (Diyala, Kerkük, Mahmur ve Musul) kurulması konusunda anlaşmıştı. Bu kapsamda Diyale, Kerkük ve Mahmur’daki operasyonlar odası merkezleri geçtiğimiz aylarda faaliyetlerine başlamıştı.

Söz konusu odalarda Peşmerge, Irak ve uluslararası koalisyon subayları görev yapıyor.

Geçtiğimiz Temmuz ayında Irak Savunma Bakanlığı ile Peşmerge Bakanlığı arasında gerçekleştirilen görüşmeler neticesinde tartışmalı bölgelerde görev yapacak iki ortak tugayın kurulmasına karar verilmişti.

Öte yandan Peşmerge Güçleri ile Irak ordusu 4 yıl aradan sonra geçtiğimiz Mayıs ayında uluslararası koalisyonun desteği ile IŞİD’e karşı Süleymaniye ve Diyala vilayetleri arasındaki bölgelerde ortak kara operasyonu düzenlemişti. (Rudaw)