Irak Savunma Bakanlığı Irak-Peşmerge 20. Müşterek Tugayını göreve çağırdı

Peşmerge ve Irak Ordusu Müşterek Güçleri’nin 20. Tugayı’nın önümüzdeki haftalarda Kürdistan Bölgesi İdaresi dışında kalan bölgelere konuşlandırılmadı bekleniyor.

Irak Savunma Bakanlığı Irak-Peşmerge 20. Müşterek Tugayını göreve çağırdı

Irak Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada 20'nci Irak Müşterek Tugayında görevli Peşmerge ve Irak askerlerinin görevlerine başlamak üzere önümüzdeki hafta içerisinde üç vilayetteki (Musul, Kerkük, Diyala) eğitim merkezleriyle temasa geçilmesini istendi.

Irak Ortak Operasyonları Sözcüsü Rûdaw'a yaptığı açıklamada, 20. Tugay'ın 2 Aralık 2023'te göreve başlayacağını ve Diyala, Musul ve Kerkük'te eğitim altına alınacaklarını, silahlandırılarak görev yerlerine konuşlandırılacaklarını söyledi.

20. Müşterek Tugayda görevli peşmerge ve Irak askerleri Kerkük’te Keywan üssü, Musul’da Kerkuş karargahı ve Diyala’daki Qerekuş askeri üssünde eğitim devrelerine katılacak.

Irak Savunma Bakanlığı, Irak 20. Müşterek Tugaylarında yer alacak birliklerin listesini iki gün içerisinde açıklaması bekleniyor.

Edinilen bilgilere göre söz konusu müşterek güçler Irak ordusu ile Peşmerge Güçleri’nin kontrolündeki bölgeler dışında kalan Kürdistani bölgelerde (Tartışmalı Bölgeler) emniyet boşluğunun olduğu  yerlere konuşlandırılacak.

Ağustos 2021'de Peşmerge Bakanlığı ile Irak ordusu, Irak ile Kürdistan Bölgesi arasında güvenlik açığı bulunan ve IŞİD savaşçılarının saldırı amacıyla kullandığı bölgelerde konuşlandırılacak Peşmerge ve Irak ordusundan oluşan iki ortak tugayın kurulması konusunda anlaşmaya varmıştı.

Irak Müşterek 20. Tugayı'nda 3.700'den fazla Peşmerge görev alacak. Bu güçlerin maaşları ve silahları Irak Savunma Bakanlığı tarafından temin edilecek. /Rudaw