Iraklı bakan: Yabancı birliklerin çekilmesine yönelik müzakereler başladı

Irak hükümetinden bir bakan, IŞİD'e Karşı Uluslararası Koalisyon Güçleriyle görüşmeler yapıldığını ve yabancı birliklerin Irak'taki misyonunun sona ermeye başladığını söyledi.

Iraklı bakan: Yabancı birliklerin çekilmesine yönelik müzakereler başladı

Irak Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Ahmed el-Asadi yaptığı açıklamada, “Yabancı güçlerin Irak'tan çekilmesi yönünde alınan Parlamento kararı Uluslararası Koalisyon Güçleri ile müzakere edilmeye başlandı. Irak silahlı kuvvetler ülkeyi savunabilir ve halkın egemenliğini koruyabilir” ifadelerini kullandı.

Asadi, "Irak hükümeti, Uluslararası Koalisyon Güçlerinin Irak'taki varlığını tamamen sona erdirecek zemini hazırlamaya başlamak üzere ikili bir komite için zaman belirlemenin eşiğinde" dedi.

Iraklı Bakan Asadi göre, Irak ve ABD'nin ortak stratejik anlaşması ve diplomatik ilişkileri var ancak ABD, uluslararası ilişkilerin temel ilkelerini ihlal etti.

Asadi’ye göre İran Devrim Muhafızları Komutanları Kasım Süleymani ve Ebu Mehdi El Mühendis'in öldürülmesi "Tüm teammüllere, yasalara ve anlaşmalara bir darbeydi. Irak ile ABD arasındaki ilişkileri etkileyen ağır bir suçtu.”

ABD'nin Kürdistan Bölgesi ve Irak'ta 2 bin 500, Rojava’da ise 900 askeri bulunuyor. ABD medyasına göre Ekim 2023 itibarıyla Orta Doğu’daki ABD askeri sayısı 45 bin 400'e ulaştı. Bu askerin 13 bin 500’ü Kuveyt'te, 9 bini Bahreyn'de, 8 bini ise Katar'da bulunuyor.

Sudani güçlerin çekilmesini istemişti

Irak Başbakanı Şiya Sudani, Koalisyon Güçlerinin Irak topraklarından hızlı bir şekilde ve müzakere yoluyla çekilmesini istediklerini belirtmişti.

Sudani, Reuters haber ajansına verdiği röportajında, koalisyon güçlerinin Irak'taki varlığına değinmişti.

ABD öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon Güçlerinin Irak'tan hızlı ve düzenli bir şekilde çıkmasını istediklerini ifade eden Sudani, bu güçlerin Irak topraklarından çıkışının "müzakere" yoluyla gerçekleştirilmesini istediklerini aktarmıştı.

Irak Başbakanı Sudani, koalisyon güçlerinin Irak'taki varlığının Gazze'deki savaşın bölgesel yansımaları açısından "istikrarı bozabileceğini" kaydetti.

Sudani Koalisyon güçleriyle ilişkilerin yeniden düzenlenmeye ihtiyaç olduğunu dile getirmişti. /Rudaw